Akçaabat Söğütlü Köyü
Söğütlü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Söğütlü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı mahalle. Söğütlü ismi 1959 yılından sonra kullanılmaya başlanmıştır. Daha önceki ismi Galanima ' dır. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Galanima mahallesi; bu günkü Söğütlü, Osmanbaba, Demirci köylerinden oluşmaktayken 1992 yılında belde oldu. Yeni büyükşehir belediye yasası ile 2014 yılında mahalleye dönüşmüştür.
Söğütlü Beldesi tarihi hakkında yazılı bir kaynak bulunmadığından eldeki bilgiler daha çok yaşlı kişilerin aktarımına dayanmaktadır. Genel kanaat; yöre halkının Söğütlü'ye ilk gelişlerinin 1700 yılların başında olduğu şeklindedir. Bu hususta elde bulunan en somut belge ise 1850 yılına ait aşar vergisi listesidir. Söğütlü halkı I. Dünya Savaşı sırasında Rus işgaliyle karşı karşıya kalmıştır. Söğütlü halkı çoluk çocuk yerlerini yurtlarını bırakarak batı istikametindeki illere göç etmişlerdir. Daha çok Ordu civarına yerleşmişler, 1918 yılı başlarında Rusların geri çekilmesiyle tekrar Söğütlü'ye geri dönüş yapılmıştır.
Söğütlü; Trabzon’a 10 km, Akçaabat’a 3 km mesafededir. Söğütlü dört mahalleden oluşmaktadır. Bunlar Söğütlü ,Ortamahalle, Fatih ve Esentepe mahalleleridir.
Söğütlü'nün kuzeyinde yaklaşık 2km'lik sahil ile Karadeniz bulunmaktadır. Doğu ve güneydoğuda Yıldızlı beldesi ile yer alır. Güneyde Demirtaş ve Uğurlu köyleri bulunmaktadır. Güneybatıda Demirci mahallesi bulunmaktadır. Batıda Akçaabat’a bağlı Osmanbaba ve Söğütlü dereleri ile sınırlı Yaylacık mahallesi bulunmaktadır. Toplam yüz ölçümü 500 hektardır. Arazi yapısı ortalama %10 meyilli olup yaklaşık 2.5 km güneyindeki Çadır dağlarına uzanmaktadır. En yüksek yeri 650 m rakımlı ve sahilden 6 km içeride yer alan Ayene tepesidir. Batısındaki Söğütlü deresi yörenin en yüksek kapasiteli akarsuyudur.Söğütlü verimli topraklara sahiptir. Yörede tütün, zeytin narenciye gibi ürünler yetişmektedir.
Özellikle kuzey rüzgarlarına siper teşkil eden Yoroz burnunun arkasında yer alması nedeniyle oldukça yumuşak bir Türkiye'de Karadeniz iklimi ne sahiptir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.