Akçakoca Kurugöl Köyü

Akçakoca Kurugöl Köyü

Kurugöl Köyü Haberleri, Akçakoca Kurugöl Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Kurugöl Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Düzce Köyleri Arasında Yer Alan Kurugöl Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Akçakoca Kurugöl köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kurugöl köyü son dakika gelişmeleri, Kurugöl köyüne özgü yemekler, Akçakoca Kurugöl köyünün tarihi, Kurugöl köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kurugöl köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kurugöl , Düzce ilinin Akçakoca ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kurugöl Köyü Resimleri ve Kurugöl köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Akçakoca Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Akçakoca Düzce Arası Kaç Km? Akçakoca Hava Durumu? Düzce Köyleri ve Akçakoca Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Düzceli iseniz Düzce Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Düzceli Ünlüler arasında Akçakoca Kurugöl Köyünde doğan biri var mı? Akçakoca Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kurugöl , Düzce ilinin Akçakoca ilçesine bağlı bir köydür.Düzce ilinin Akçakoca ilçesinin güneybatı yönünde, şehirden 12 km. uzaklıkta ve deniz seviyesinden ortalama üç yüz elli metre yükseklikte, orman kenarında bir köy olan Kurugöl köyü, adını, köyün biraz yukarısında bulunan ve kışın göl halini almasına rağmen, yazın kuruyan ve çorak bir araziye dönüşen bir oluşumdan almaktadır.

Osmanlı Devleti'nin birinci teşkilatlanma safhasında (14. asrın başlarında) Bolu Sancak Beyliği kurulmuş ve Akçakoca, o günkü Akçaşâr adıyla on beş köylü bir merkez olarak Bolu Sancak Beyliği'ne bağlanmıştır. On beş köyden biri, Kurucagöl'dür.

1700'lü yıllardan itibaren Kurucagöl, çeşitli sebeplerden dolayı boşaltılmış, terk edilmiş, sönmüştür. Ancak, 1800'lü yılların sonlarında, Doksan Üç harbi denilen Osmanlı Rus Harbi yenilgisinden sonra Ordu'nun çeşitli bölgelerinden Kurugöl'e birbirini izleyen göçler şimdiki Kurugöl nüfusunu oluşturmuşdur.

Kurugöl köyü, önceleri, köyün kuzeybatı yönünde bulunan Sarı yayla ve Yaylacık mahallelerini de içine alan tek bir muhtarlıktı. (Bu mahalleler, eski Kurugöl'den göçen insanlardan oluşmuştur.) Ancak daha sonra 1970'li yıllarda bu mahalleler Kurugöl'den ayrıldılar. Kurugöl şimdi, aşağısındaki, Dağ kanesi denilen mahalle ile birlikte, tek bir köy olarak varlığını sürdürmektedir.Köyün düğün, cenaze ve diğer gelenekleri kendi örf ve adetlerine göre halen sürdürülmektedir.

Karadeniz köyü olması nedeniyle, karalahana (Barbunyalı ve acı biberli) yemeği baş tacı olmakla birlikte, kuru yufkadan yapılan börek ve makarnası, mısır ekmeği, çeşitli turşuları, deresindeki hakiki mercan alabalığı oldukça bilinen yemekleridir, tabii ki kara lahananın envai çeşidi bunun içinde, kavurması, turşusu, sarması...

Düzce iline 53 km, Akçakoca ilçesine 14 km uzaklıktadır.Yolları asfalt olup, oksijeni bol ormanları, asırlık kayın ağaçlarıyla süslenmektedir.Kurugöl Kanyonu'da bu köyde yer almaktadır.Adını bu köyden alan kanyona her yıl doğa yürüyüşü de düzenlenmektedir.Kanyon'da bir de şelale vardır.Kurugöl köyüne çıkıldıktan sonra, Akçakoca, Karasu, Kocaali, ereğli ve alaplı gibi bölgeler ayağınızın altında kalmaktadır.mutlaka yazın, ilkbahar ve sonbaharda gezilmeli ve görülmelidir. turistlik bir yerdir .bu güzelliği kaçırmayın.Eğer kış mevsiminde yolunuz bu köye düşerse, köyün hemen üst tarafında köye adını veren ve kışın havzası suyla dolup yazın kuruyan gölü görebilirsiniz.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Kurugöl'ün nüfusu hareketlidr. 1960'lı yılların başlarında ilk Düzce'ye göçen Hacı Hüseyin Biriktir'den sonra köy halkından fırsat ve imkân bulanlar, Düzce ve Akçakoca'da mesken tutmuşlardır.

Göçlerde köyün zor şartları tetikleyici unsur olmuştur. Hasat zamanı herkes arazisinin başına gelir, fındığını toplar, bakımını yapar ve gider.

Kurugöl Köyü halkının hemen hemen yüzde yüzü, geçimini fındıktan sağlamaktadır. Ne var ki fındığı kalkınmasında bir lokomotif olarak kabul eden köylü, Akçakca ve Düzce'ye yerleşmiş ve her biri kendine bir yol tutmuş, eğitime, sanata ve ticarete yönelmiştir.

Fındığı köyde popüler hale getiren, Balcı Ahmet'tir (Ö.1970). O'nun yetiştirdiği fındıklar bol ürün verince, diğerleri de mısır, buğday ve çavdar gibi tahıl ürünlerini geri plana iterek fındığa ağırlık vermişlerdir.

Arazilerin, önceleri başka bir tarıma elverişli olmadığı sanılıyordu. Ancak son zamanlarda alternatif tarım olarak meyveciliğe, özellikle armut ve kiviye ilgi artmaktadır.

Kurugöl’de arıcılığın özel bir yeri vardır. Köy coğrafyası arıcılığa son derece elverişlidir. Özellikle Kestane balı ve Acı bal (deli bal) Kurugöl köyünün adı ile şöhret bulmuştur. Arıcılk, gün geçtikçe köyde yaygınlaşmaktadır.

Ayrıca köyün değirmen deresi soğuk sularında ALABALIK yetiştiriciliği yapılmaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

Akçakoca Kurugöl Köyü Resimleri

Akçakoca Kurugöl Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.