Akdağ: "Türkiye’nin Büyümesi Birilerini Korkuttu"

Akdağ: "Türkiye’nin Büyümesi Birilerini Korkuttu"

Adana Bölgesel Turist Rehberler Odası (ADRO) Başkanı İsa Akdağ, Türkiye'nin başta turizm olmak üzere bir çok sektörde hızlı büyümesinin birilerini...

Adana Bölgesel Turist Rehberler Odası (ADRO) Başkanı İsa Akdağ, Türkiye'nin başta turizm olmak üzere bir çok sektörde hızlı büyümesinin birilerini korkuttuğunu ifade ederek, Türkiye üzerine oyunlar oynandığını söyledi.

Son olayların en çok turizmi etkilediğini belirten Akdağ "Elimizde 10 binin üstünde en az bir yabancı dil bilen işsiz rehber ordusu bulunuyor. Bu rehberler yurtdışındaki tanıtımlarda terörü, darbeyi ve Türkiye'yi anlatmak için birer turizm elçisi olarak kullanılabilir. Ancak yapılan tanıtımlara rehbersiz gidiliyor" dedi.

Akdağ, Türkiye'nin içinde bulunduğu kötü tablo ne olursa olsun Türk milletinin sorunların üstesinden gelecek güce sahip olduğunu belirterek, "Birileri Türkiye'yi toprağa gömmek istiyor. Ama Türk halkının geçmişinden gelen güçlü bir tohuma sahip olduğunu hesaplamıyorlar. Türk millet her zaman küllerinden var olmayı başaran bir millettir" ifadelerini kullandı.

"Turizmde dip yapma sorgulanmalı"

Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu ve Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisine sahip bulunduğunu belirten Akdağ, "Türkiye turizmde, sanayide, teknolojide, gıda ve istihdamda çöküntüye uğradı. Bu kadar güçlü ekonomiye sahip bir ülke neden turizmde dip yaptığı sorgulanmalıdır. Türkiye'ye sihirli bir elmi dokundu? Yoksa Türkiye'nin bu kadar hızlı büyümesi ve dünya siyasetinde etkin bir konuma gelmesi, dik durması birilerine mi battı? Bu büyüme birilerinin gözünü korkuttu da fitili ateşlemelerini mi sağladı? Aklımızda bunun gibi binlerce soru var. Ama görünen gerçek Türkiye'nin birilerinin gözünü iyice korkuttuğudur" diye konuştu.

"Sektörü hayatta kalma telaşı sardı"

İsa Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 52 sektörü besleyen en güçlü istihdam sağlayan turizmdir. Sektörün çilesi 2014'ten 2015'e geçerken başladı ve ibre tersine dönmeye başladı. Komşu ülkelerde operasyonlara kalkışan Rusya uluslararası camiadan yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı. Ekonomisi daralmaya başlayınca Rusların alım gücü düşmeye başladı. Düşen petrol fiyatları da buna destek oldu. Aynı zamanda ülkemize gelen Arap turistin kalitesini de aşağı çekti. Türkiye'ye yönelik güvenlik algısının bozulması, terör olaylarının tırmanması, Suriye meselesinin yansımaları, İsrail ile ilişkilerin donması, Rusya ile uçak krizi, patlayan bombalar derken Türkiye'nin güvenlik imajı zedelendi. Artık Türkiye terörle anılır hale getirildi. Ortam turiste tatili düşündürecek kalıptan çıktı. Ardından asgari ücret artışı geldi ve maliyetler yukarı gitmeye başladı. Dolar-Euro paritelerinin yukarı ivme kazanması ve enflasyon da yüzde 9,5'i aşınca hem maliyet hesapları tutmadı hem de gelirler iyiden iyiye düşmeye başladı. Oteller, restoranlar, iş yerleri ve acenteler satışa çıkmaya başladı. Tatil talebi düştü. Rehberler işsiz kaldı. İstihdam yaratma durdu ve sektörü hayatta kalma telaşı sardı."

"Rehberler turizm elçileri olmalı"

İsa Akdağ, Türk turizminin içinde bulunduğu sıkıntıdan çıkması için birlik ve beraberlik içinde çözüm önerileri bulunduğunu belirterek şunları anlattı:

"Devlet sektörün tüm temsilcileri yanına katarak çok acil ve iyi bir tanıtım atağı başlatmalı. Yurtdışındaki bütün tanıtım mecralarını kullanmalıdır. Turistlerin ülkeler bazında, Türkiye hakkında düşüncelerinin ne olduğunu anlamaya yönelik çalışmalar başlatılmalıdır. Türkiye'de 10 binin üstünde en az bir yabancı dil bilen ve toplam 38 dilde konuşabilen işsiz rehber ordusu bulunuyor. Rehberler yurtdışı tanıtımlarında turizm elçileri olarak kullanılmalıdır."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.