Akdeniz’de Yıkılmak Üzere Olan Tarihi Ev Yeniden Doğdu

Akdeniz’de Yıkılmak Üzere Olan Tarihi Ev Yeniden Doğdu

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Mesudiye Mahallesi'nde yıkılmak üzere olan ve yapımı tahminen 19'uncu yüzyıl sonları veya 20'nci yüzyıl başlarına...

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, Mesudiye Mahallesi'nde yıkılmak üzere olan ve yapımı tahminen 19'uncu yüzyıl sonları veya 20'nci yüzyıl başlarına dayanan tarihi bir Mersin Evi'ni baştan başa restore ederek Mersin'e kazandırdı.

Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, sahipsizlik nedeniyle yok olma riskiyle yüz yüze olan tarihi bir yapıyı daha restore etti. Mesudiye Mahallesi 5111 ila 5113 nolu sokaklar arasında Defterdarlık binası doğusunda bulunan, bakımsızlık yüzünden harabeye dönen tarihi Mersin Evi, Akdeniz Belediyesi tarafından kamulaştırılarak ve yenileme öncesi hazırlanan restorasyon projesi raporu dikkate alınıp, imkanlar ölçüsünde orjinalliğine sadık kalınarak baştan başa yenilendi. Restorasyon çalışmaları sonrasında ayrıca, binanın çevre koruma duvarı, bahçesi, yeşil alanı, zemini ve giriş yolu, kamelya ve bankı, aydınlatma ve altyapısı da yeni baştan yapıldı.

Restorasyon çalışmasında, kentteki tarihi yapıların yenilenmesi amacıyla belediyelerden alınan ve Valilik bünyesinde toplanan fondan gelen katkı payı da kullanıldı. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mersin'e yeniden kazandırılan tarihi yapı içinde hizmet vermeye başladı. Adeta yıkılmak üzere olan tarihi yapının restorasyonu, özellikle civarda yaşayan mahalle sakinlerinin büyük beğeni ve takdirini topladı.

"Binanın yapım yılı net olarak bilinmiyor"

Yapım yılı net olarak bilinmeyen, 19'uncu yüzyıl sonlarında veya 20'nci yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen 110 metrekare oturum alanına sahip yapı, Akdeniz Belediyesi'nin kamulaştırması ile özel mülkiyetten çıkarılarak kamu malına dönüştürüldü. Akdeniz Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, yapının özellikleri hakkında şu bilgiler verildi: "Doğu yönünden girişi olan orta sofalı ve 4 odaya sahip olan tarihi yapı, 11,28 metre ile 9,84 metrelik cephelere sahip dörtgen tabanlı kagir bir bina. Dört cephesi de ayrık nizamda olup, dört yöne de bakan yapısal açıklıkları mevcut. Tarihi yapı, binaya sonradan eklenen üst kat sayılmazsa tek katlı, kesme taş duvarlardan taşıyıcıya sahip bir bina. Ahşap çatı ve pencerelere sahip yapıda, taş pencere söveleri, taç şeklinde lentolar, cephede dörtgen sütuncalar, yatayda kat-saçak hatılı konumunda taş kabartmalar, genel olarak yerel yapısal özellikleri arasında görülüyor."

Akdeniz’de Yıkılmak Üzere Olan Tarihi Ev Yeniden Doğdu

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.