Akıl Ve Ruh Hastaları Terapiyle Topluma Kazandırılıyor
Van'da 2011 yılında ilk defa hizmete açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde (TRSM) uygulanan terapiler sayesinde hastalar yeniden topluma kazandırılıyor.
Van'da 2011 yılında ilk defa hizmete açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde (TRSM) uygulanan terapiler sayesinde hastalar yeniden topluma kazandırılıyor.
Akıl ve Ruh Sağlığı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Van İl Sağlık Müdür yardımcıları Dt. Şebnem Kartal ve Dr. Bengü Araz ile İnsan Kaynakları Şube Müdürü Şabettin Işık, Toplum Ruh Sağlığı Merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin sorumlusu Psikiyatri Uz. Dr. Gamze Bozgeyik, hasta hakları ve uygulamaları konusunda bilgi verdi. Van'da kronik akıl ve ruh bozukluğu teşhisi konulan hastaların 5 yıl önce hizmete giren Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde sosyal beceri geliştiren çeşitli terapilerle topluma kazandırıldığını dile getiren Bozgeyik, üç hastalık türünde ücretsiz poliklinik hizmeti verilen merkezde kronik akıl hastaları, kişisel bakım, el sanatları, müzik, resim ve eğitimleri de verildiği dile getirdi.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde bipolar bozukluk, şizofreni, şizoaffektif ve psikoz tanısı konulan hastaların tedavi edildiğini söyleyen Bozgeyik, bipolar bozukluk dışındaki kronik tanılara ücretsiz poliklinik hizmetinin verildiğini de sözlerine ekledi.
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dt. Şebnem Kartal ise, akıl ve ruh sağlığı hastalarının iyi tedavi edilip, ilaçlarını düzenli kullanmaları halinde toplum için zararlı değil, bilakis faydalı olabileceklerini söyledi. Kartal, "İlimizde hastalıkların tedavisi konusunda çok başarılı olduklarını görmekteyiz. Artık kapalı merkezlerde hastaların dışarıya çıkmadan tutulması yerine sosyal ortamlar hazırlayarak spor, resim ve sanat yaparak hayatlarını geçirebilecekleri, evdeki el becerilerin kazandırıldığı toplum ruh sağlığı merkezlerinin açılması ile özellikle ilimizdeki ruh sağlığı açısından olumlu bir gelişme olmuştur. İlimiz toplum ruh sağlığı merkezleri bakımından son derece başarılıdır" diye konuştu.
Ruh sağlığıyla ilgili eğitimlerde verildiğini dile getiren Kartal, "Daha sorunlar kronik sorunlara varmadan önce depresyon, stres yönetimi, tükenmişlik sendromu, stresle başa çıkma yöntemleriyle ilgili eğitimleri kurum düzeyinde kendi kurumumuzda, başka kurumlarda ve vatandaşlara vermekteyiz. Çünkü neresinden başlarsak, ruh sağlığı bozulmadan müdahale edersek bunun çok daha faydalı olacağını düşünmekteyiz. Genel olarak ruh sağlıklarındaki sıkıntılar kadın, erkek, yaş, cinsiyet gibi farklılıklardan etkilenmiyor. Herkes her an her şekilde bir bunalıma, bir sıkıntıya düşebiliyor. Bunalım ve sıkıntının hastalık boyutuna dönüşmeden önce müdahale etmek en büyük amacımızdır" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.