Akyürek; "Yatırımların Alternatifi Çukurova Olmalı"
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Gül Akyürek, Marmara Bölgesi'nin yatırımlar açısından tıkandığını belirterek...
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Gül Akyürek, Marmara Bölgesi'nin yatırımlar açısından tıkandığını belirterek en iyi alternatifin Çukurova Bölgesi olduğunu söyledi.
Akyürek, yatırımların Çukurova Bölgesi'nde daha etkin ve aktif olması için çalıştıklarını belirtti. Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin yüzde 60'ının Marmara Bölgesi'nde toplandığını kaydeden Akyürek, yatırımlar açısından artık tıkanma noktasına gelen Marmara'nın kurtarılması için en iyi alternatifin Çukurova Bölgesi olduğunu ifade etti.
Türkiye ekonomisinin yüzde 60'ından fazlasının sadece bir tek bölgede toplanmasının riskleri de arttırdığına dikkat çeken Akyürek, "Öncelikle bölgelerarası gelişmişlik farklılıkları nedeniyle Marmara Bölgesi'ne yönelen göç, ülkemizin bu nadide köşesini adeta tüketmiştir. Çukurova'ya yatırımların artması bu anlamda Marmara Bölgesini rahatlatacağı gibi, yatırım maliyetlerinin de düşmesine neden olacaktır. Tabi bir deprem riski var. Ülkemizin tamamı deprem kuşağında. Bu nedenle sanayinin belirli bölgelerde toplanması her anlamda riski arttırıyor" dedi.
Çukurova'nın yatırımlar açısından analizini yapan Akyürek, şöyle devam etti:
"Yatırım açısından baktığınızda Çukurova Bölgesi birçok alternatifi bünyesinde bulunduruyor. Tarımdan turizme, sanayiden spora kadar hemen her alanda ön plana çıkabiliyor. Lojistik merkezinin hayata geçmesi, Çukurova Bölgesel Hava Limanının bitirilmesi ile bölge yatırımlar açısından daha da cazip hale gelecek. Mersin Limanı bölgenin dünyaya açılan kapısı haline geldi. Tüm bu kriterlere baktığınız zaman tek alternatifin Çukurova olduğu ortada."
BTC'nin faaliyete geçmesiyle Çukurova'nın dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri haline geldiğini belirten Akyürek, "Çukurova, mevcut ve planlanan boru hatlarıyla; enerji bölge ve havzalarıyla tüketici ülkeler arasında köprü rolü oynamaktadır. Gelecekte Orta Doğu'nun Rotterdam'ı olacağı düşünülen Adana ve Mersin bölgesinin planlanan kapasitesinin Samsun-Ceyhan boru hattı ile 190 milyon ton/yıllık bir seviyenin üzerine çıkacağı öngörülüyor. Çukurova, gelecekte enerji depolama, rafinarizasyon ve aktarma bölgesi olarak Azerbaycan, Irak, Kazak ve İran enerji materyalinin kullanıcılara ulaştırılabileceği, bir başka deyişle Doğu Akdeniz'deki son boşaltma noktası olacaktır.
Vazgeçilmez koridor olarak da tanımlanan bu stratejik hat, coğrafi konumu nedeniyle gelecekteki enerji projelerine ışık tutmaktadır. Bunun yanı sıra Lojistik Merkezi, Bölgesel Hava Limanı ve Derin Liman projeleri ile sadece Marmara değil Akdeniz havzasındaki diğer ekonomik bölgelere ve fark atan Çukurova, şüphesiz çeşitli nedenlerle tıkanan ekonomik merkezlerin çok önüne geçebilme potansiyeline sahiptir" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.