Alaçam Gökçeağaçoymağı Köyü
Alaçam gökçeağaçoymağı Köyü haberleri, gökçeağaçoymağı köyü güncel son dakika gelişmeleri, gökçeağaçoymağı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Samsun Köyleri Arasında yer alan gökçeağaçoymağı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Alaçam Gökçeağaçoymağı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gökçeağaçoymağı köyü son dakika gelişmeleri, Gökçeağaçoymağı köyüne özgü yemekler, Alaçam Gökçeağaçoymağı köyünün tarihi, Gökçeağaçoymağı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gökçeağaçoymağı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Alaçam, Samsun ilinin Alaçam ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gökçeağaçoymağı Köyü Resimleri ve gökçeağaçoymağı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Alaçam Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Alaçam Samsun Arası Kaç Km? Alaçam Hava Durumu? Samsun Köyleri ve Alaçam Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında Alaçam Gökçeağaçoymağı Köyünde doğan biri var mı? Alaçam Doğumlu Ünlüler Kimler?
GÖKÇEAĞAÇOYMAĞI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Gökçeağaçoymağı, Samsun ilinin Alaçam ilçesine bağlı bir mahalle ve bu mahallenin merkezi (Gökçeağaç Mevkii)nden oluşur. Mandırçay mevkii; bugünkü Dürtmen Tepesi'nin eteklerinden gün yüzüne çıkan "Isırganlı" ve "Tepe Bölmesi Çayları"nın "Kemikköy Hasanballı" mevkiinde birleşmesiyle oluşan Mandıra Çayı (Taşkelik Deresi) 'nın iki km kuzeyinin dört yüz metre batı yukarısına kurulan bir yerleşim yeridir.
1642 yılı tarihini taşıyan evrak ve belgelere göre Hasshâ-i Mir-i Liva-i Canik der kaza-i Bafra (حاسسهآ-ى مير-ى ليوا-ى جانيك در كازا-ى بافرا) '' Karye-i tabi-i Mandırçay m. Hasıl: 1.999'' olarak bilinmiştir.
1600 yıllarından öncesine dair bölgede Rumların yaşadığına inanılmasına rağmen, bunu kanıtlayan bir belge veya kayıt henüz yoktur. Yine de bölgenin en büyük mezarlıklarının gayrimüslim mezarları olduğu bilinmektedir.
'' Defter-Liva - 1'' Canik (1837)'ye kayda göre Bafra'ya bağlı "Gökçeağaç" olarak anılmış ve köy stadüsü almıştır. Bu yıllarda köyde çift muhtarlık sistemi uygulanmış ve ahalisin müslüman olması sebebiyle İmam tayin edilmiştir. Bu bilgiye göre; Tanil Oğullarından Mehmed ve Dursun Oğullarından Ali Muhtar ve Hızır Oğullarından Hıdır Efendi İmam olarak kayıtlara geçmiştir.
1835 yılı nüfus sayımına göre 36 Hane ve 196 erkek kayda alınmıştır.
1877 yılında kurulan Oymak Teşkilatı ile Oyma(ğı) Gökçeağaç adını almıştır. 1923 yılında Alaçam Kazası'na bağlanmış 1968 yılında adı Gökçeağaçoymağı'na çevrilmiştir. 2014 Yılı Mart ayı yerel seçimleri ile beraber Büyükşehir Belediye kanunu değişikliği ile "Bütünşehir Yasası"yla Samsun ilinin Alaçam ilçesine bağli bir mahalle olarak konumunu almıştır.
Köye Trabzon'dan Akçabat Oflu'lar ve Konya karamadan çeşitli oymaklar ve Cepniler yerleşmişlerdir.
Meşhur Karadeniz yemekleri mevcuttur, köylü düğün ve cenaze gibi halkın bir araya geldiği ortamlarda birlik beraberliğe bağlıdırlar. Mahallenin yemekleri çeşitlidir. Düğünlerde en başta keşkek dikkat çekmektedir.
Mahalle, Samsun iline 95, Alaçam ilçesine 23 km uzaklıktadır. Yalak dağının büyük kısmı mahalle sınırları içindedir. Her mahalle bir dağın en düz yamacına kurulmuştur. Her caddesi ve sokağına ulaşım için yol mevcuttur. Su değirmenleri açısından eskiden daha zengin iken, günümüzde bir tane ahşap su değirmeni kalmıştır (Merkez Akkiraz Mevkii) Köyde çok eski olan "Kemikköy Ahşap Camii bulunmaktadır.
Taşkelik çayı (Mandıra Çayı ; bu mahallenin Kemikköy mahallesi Hasan Ballı mevkiinde Hıdırmahallesi çayı ve Aşağıısırganlı çayının birleşmesi sonucu oluşur ve Farhat mevkiine kadar Mandıraçayı (mandırçay) diye isimlendirilir. bu çaya Merkez mahalle olan Gökçeağaç'ın Teberik Mevkiinde Küçük Çay ve Güvenli Köyü Darıgüneyi Alidedebölmesi Ayınderesi hududunda Aldamahallesi (Alidedebölmesi merkez mahallesi) çayı katılır.
Doğusunda Bafra Komşupınar Çulha koca mahalleleri, batısında Tepe bölmesi ve Aşağıısırganlı, güneyinde Terskırık, kuzeyinde Güvenli ve Alidedebölmesi mahalleleriyle komşudur.
Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve azda kuraktır. kışları ise yağışlı soğuk geçer. İklim kışın ulaşımı ve iletişimi engeller. Kış şartlarının sert geçmesinden ötürü ulaşımın sağlamadığı zamanlar olmaktadır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda; başta buğday,mısır, tütün yetiştiriliciği yapılmaktadır. Hayvancılıkta ise; sığır,koyun, arıcılık yapılmaktadır.
Mahallenin üç (3) adet ilköğretim okul binası mevcuttur fakat faal değildir. Sağlık evi vardır fakat faal değildir. Sağlık ocağı yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT şubesi vardır. Su şebekesi yoktur fakat kanalizasyonu vardır.
Haftalık yolcu taşıyan araçları vardır. Çarşamba Alaçam'a Perşembe Bafra'ya yolcu araçları vardır. Sefer Saatleri sabah 07:30 da Mahalleden ilçelere ilçelerden en geç 18:30 da geri dönüş olarak bilinir. Araç Garajları : Alaçam'da Kızlan Garagı, Bafra'da Bengü ve Müstecep Garajlarıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.