Altıeylül Kabaklı Köyü
Kabaklı Köyü haberleri, Altıeylül Kabaklı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kabaklı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Kabaklı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Altıeylül Kabaklı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kabaklı Köyü son dakika gelişmeleri, Kabaklı Köyü ne özgü yemekler, Altıeylül Kabaklı Köyü nün tarihi, Kabaklı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kabaklı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Kabaklı Köyü, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kabaklı Köyü Resimleri ve Kabaklı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Altıeylül Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Altıeylül Balıkesir Arası Kaç Km? Altıeylül Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Altıeylül Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Altıeylül Kabaklı Köyü Köyünde doğan biri var mı? Altıeylül Doğumlu Ünlüler Kimler?
Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.
Mahallenin kuruluş tarihi bilinmemektedir ama mahallenin kuruluşu hakkındaki bir rivayet vardır ve Kabaklı adının şuradan geldiği rivayet edilir: Mahallenin şimdiki yerinde bir çiftlik vardır ve bu çiftlikte bulunan ağanın yanında çalışan kahyası olduğu ağa hac vazifesini yapmak için giderken kahyasına hangi tarlalara ne ekmesi gerektiğini söyler ve yola çıkar. Kahya da işlerine devam eder. Bir gün kahya, evin hanımına, ağamın canı helva istiyor der. Hanımı da ağa hacda, herhalde kahyanın canı istedi diye düşünür ve helva yapıp kahyaya verir. Ağa o sırada Kabe'de ikindi namazını kılmaktadır. Selam verip kalkacağı sırada yanında dumanı tüten helva tabağını görür. Hac vazifesini bitirip dönen ağa şimdiki mahallenin girişindeki türbenin olduğu yerde kahyasıyla karşılaşır. Kahya öküz arabasına yüklediği kabakları çiftliğe götürmektedir. Ağa kabakları görünce bir hışımla kahyasına ben sana buğday ek dedim sen neden kabak ektin diye çıkışır. O sırada arabadan bir kabak yere düşer ve kırılan kabağın içinden buğday saçılır yerlere. Kahya elindeki örendesini (öküzleri dürtmeye yarayan uzun ucu sivri sopa) yere saplar ve ortadan kaybolur. Ağa eve gelip hanımına olan biteni anlatırken hanımı da ağanın eşyalarını yerleştirirken bakar ki kahyaya yesin diye verdiği helva tabağı. Bu tabağı nereden aldığını sorar, ağa da olanı anlatır. Ağa ve hanımı yaptıkları hatayı anlar ve kahyanın kaybolduğu yere bir türbe yaptırır. Kahyanın yere sapladığı örendenin de yeşerdiği ve şimdi türbenin bahçesindeki devasa servi ağacının bu örende olduğu rivayet edilir. Kabaklı Mahallesinin isminin de buradan geldiği rivayet edilmektedir. Köy halkı tarafından bahçenin çevresi duvarla çevrilmiş ve giriş kapısının iç kısmına da bir çeşme yaptırılmıştır.
Mahallenin iklimi, bozulmuş Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin kurulduğu yer şehir merkezinden yüksekte engebeli araziye sahiptir. Yazları serin, kışın da soğuk iklim yaşanmaktadır. Çevre köylere göre konumu daha iyidir. Mahalleden şehir rahat bir şekilde görülmektedir.
1840 tarihli temettüat defterine göre mahallede 12 hane mevcuttur. Mahallede yine bu yıllarda, Danacıoğulları'ndan 3, Akhisarlıoğulları'ndan 1, Emirlioğulları'ndan 1, Manavlardan 1, Sıçanoğulları'ndan 1, Taşçıoğulları'ndan 3 ve Balya'dan gelme olan Hacı Haliller ve Kara Veliler haneleri mevcuttur. Balya'dan gelme olan Hacı Haliller ve Kara Veliler asıl Arabistan'dan gelme olup Arap'tır. Daha sonra Balya'ya göç etmişler, oradan da Kabaklı mahallesine göç etmişlerdir. Mahallenin ilk kadın muhtarı Hürmüs Kara, soyuna adını verdiği Hacı Halil'in kızıdır. Kendisi Arap'tır. Mahallede Hacı Haliller ve Kara Veliler'den gelme Arap kişiler mevcuttur.[1]
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallenin arazisi sulak olmadığından yılda birkez ürün alınabilmektedir.Genellikle buğday, ayçiçeği, nohut, soğan, sarımsak ekilmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.