Amanoslarda "Yayla Muzu" Zamanı
Hatay'ın Amanos Dağları'nde yetişen "Yayla Muzu" vatandaşlar tarafından toplanıp tüketiliyor.
Hatay'ın Amanos Dağları'nde yetişen "Yayla Muzu" vatandaşlar tarafından toplanıp tüketiliyor.
Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin yüksek yerlerinde yetişen ve halk dilinde "yayla muzu" olarak bilinen şifa kaynağı "ışgın" bitkisi, Hassa Gazeluşağı ve Zeytinoba dağlarında kendini göstermeye başladı.
Amanos Dağlarının yüksek ve karlı dağlarının zirvelerinde rastlanan "Işkın" bitkisi, yöre halkı tarafından uzun ve yorucu bir yolculuk sonrası dağların zirvesinden toplanıyor.
Köylüler, kayalık alanlardan zor şartlar altında topladıkları ışgınları, atlarla ya da sırtlarında taşıyarak evlerine ulaştırıyor.
Akbez Mahallesi'nde oturan Davut Baş, Hassa Gazeluşağı Mahallesi sınırlarında yetişen ışkın bitkisini yıllardır topladığını belirterek, "Bahar aylarında çıkan bu bitkiye biz ışgın deriz. Yetiştiği bölgeye köylülerimiz Işgıncık Dağı demişler. Belli bir alanda, kayaların arasında yetişen bu ışkınları muz gibi kabuğunu soyarak yeriz. Keçilerimiz de bunları çok sever. Tadı ekşi ama insana müthiş bir iştah veriyor" diye konuştu.
Işkın bitkisinin özellikle şeker hastalığı olanlara iyi geldiğini bildiklerini söyleyen Davut Baş, "Eşe dosta ve birçok hastaya ışgın gönderdim. Daha sonra bu bitkinin şifa kaynağı olduğunu ve ülkemizde çok değerli olduğunu öğrendim" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.