Amasya Aktaş Köyü

Amasya Aktaş Köyü

Aktaş köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Aktaş, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy. Köy Osmanlı döneminde şimdiki adı karakese olan eski adı Akviran nahiyesine bağlı (mezra veya yayla olabilir) bir köydür. Osmanlının kanuni döneminde Tahrir Defterlerinde adı geçmektedir. Kesin tarihi bilinmemekle beraber Köyün Karakese (Akviran) köyü ile yakın ilişkileri göze batmaktadır. 

Ekilebilir arazilerin iç içe olması akrabaların iki köyde de mevcut olması cumhuriyet döneminde karakese köyünden göçenler ve koçalan mezrasından gelenlerle köy halini almıştır. Köye adını köyün dibine kurulduğu Aktaş’tan almaktadır. Orman köyü olan Aktaş köyü 1990 yıllara kadar 45 hane olarak devam etmiş merkezlere uzaklığı, ulaşımın zorluğu, kışların sert olması, tarımın makineleşmesi tarlalara yol olmaması, iş gücü kaybı, hayvancılığın azalması ile birlikte göç vermiş ve nüfusu ve hane sayısı azalmıştır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Aktaş köyü türk kültür örf ve adetleri içerisinde genel ve ağırlıklı olarak yörük kültürüne yakındır. Yemeklerinin özellikleri, kullanılan eşvalara verilen isimler arazi isimleri anadolunun herhangi bir yerindeki türkmen köylerinden farklı değildir. Amasyanın farklı bölgelerinden olan Akdağ yöresinin kendine has özelliklerinide taşımaktadır. 

Ailelerin sosyal yaşantıları, insanların davranışları düğünlerde özel günlerdeki örf ve adetler Akdağ yöresinin coğrafi özelliklerinden dolayı birbirine yakın olan ve birbirleri ile sosyal ilişkileri olan köylerimizde hemen hemen aynıdır bu nedenle Akdağ yöresine has bir kültür örf ve adetler zinciri oluşmuştur.

Amasya merkezine ve Suluova ilçesine 40 km uzaklıktadır. Köy kuzey batıdan güney doğuya doğru menderesler çizerek akan literatürde koçalan deresi olarak geçen Akdağın eteklerinden (ici Deresi) doğarak Su gözü, Aktaş deresi, Şahnalı(Germiyan deresi)Sınır suyu ve daha birçok kaynağın sularını toplayarak Durucasu köyünden yeşilırmağa karışan Derenin oluşturduğu Vadide kurulmuştur. içme sularının bol olması nedeniyle Amasyanın içme suyu ihtiyacı aynı vadi üzerinde kurulu Karakese ve Aktaş köylerinden çıkan kaynaklardan sağlanmaktadır. 

Koskoca Bir Şehre İçme suyu veren bu iki köyümüze maalesef koskoca bir şehir sahip çıkmamaktadır içme suyunun bol olması nedeniyle arazinin dik ve eğimli olması da eklenince köy yolunun geçtiği dereler köprüleri yapılmadığından ve yollarında bakımsızlığından köylülerin de imkânsızlıklarından köyler yok olmakla karşı karşıyadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. yün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son dönemlerde arıcılık faaliyetleri de yapılmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup ulaşım sıkıntılaı mevcuttur yaklaşık olarak 20 yıldır düzeltilmeyen yol 2007 yılında onarıma alınmıştır. suluova ilçesine ve amasya merkeze yaklaşık kırk (40) km dir. köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

AMASYA HABERLERİ !!!

VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN !!!

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ !!!

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.