Amasya Aydınca Barajı Sulaması İle 33 Bin Dekar Zirai Alan Sulanacak
Devlet Su İşleri (DSİ) Amasya'ya yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki...
Devlet Su İşleri (DSİ) Amasya'ya yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
Amasya'da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su yapıları olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen "GÖLSU" projesi kapsamında Amasya'nın da nasibini aldığını söyledi. Acu, "Orta Anadolu Gelişim Projesi (ORTAGEP) kapsamında bulunan Amasya ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 101.198 kişiye ilave içmesuyu temin edilmesi, 212 bin 80 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 100 milyon 54 bin TL gelir artışı, 114 adet yerleşim yerinin ve 21 bin 935 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES'lerin kurulu gücünün 167 MW'a çıkarılması ve 618.62 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir" dedi.
DSİ Genel Müdür Acu şu bilgileri verdi: "Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Amasya Aydınca Barajı Sulaması işimiz kapsamında 137.000 dekar alanda toplulaştırma ve 33 bin 300 dekar alanda sulama şebekesi inşaatı yapılacaktır. Projede toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Projede 41450 m CTP boru, 86500 m HDPE boru döşenecek, 750 adet sanat yapısı yapılacaktır. Proje tamamlandığında 2017 birim fiyatları ile dekar başına 400 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 13 milyon 320 bin TL katkı ve yaklaşık 3 bin kişiye istihdam alanı sağlanması hedeflenmektedir. Proje ile, bölgede sulu tarımın başlaması ile birim alandan elde edilen ürün miktarının artması sayesinde kazanılacak ekonomik faydanın yanı sıra, ilave istihdam sağlanması, kırsal alanda gelir dağılımı artması, köylerden şehirlere göç olayının önlenmesi hedeflenmektedir."
Projenin su kaynağının Aydınca Barajı olduğu, inşaatının devam ettiği belirtildi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.