Amasya Merzifon Küçükçay Köyü
Küçükçay Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Küçükçay, Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı 20 haneli alevi bir köydür.
Amasya iline 69 km, Merzifon ilçesine 24 km , Çorum'a 40 km uzaklıktadır. Arazi engebelidir. Tipik bir dağ köyü özelliği yansıtmaktadır. Son yıllarda küresel ısınmayla beraber hava şartları köyümüzün ikliminini değiştirmiştir. Tipik bir kara iklimi görülmektedir.
köyümüzün ekonomisi tarım ve hayvancılıktır son yıllarda çok fazla göç olmuştur nedeni Türkiye'de uygulanan tarım politikaları köylüyü göçe zorlamıştır arazinin sulak olmaması ve kuraklık köy halkını yoksullaştırmıştır.
93 Harbi olarak bilinen savaştan önce Çorum ili merkez Karahisar köyünden altı aile ayrılarak şu andaki Merzifon ilçesine bağlı Büyükçay köyünün bulunduğu yerin karşısındaki alana konaklamışlardır. Altı ailenin oluşturduğu bu mezraya Kıreyüp mezrası adı verilmiştir. Bir süre sonra Kıreyüp mezrasının karşısına Elazığ-Harput’ tan gelen üç Kürt ailesi konaklamıştır. İlk etapta Çorum merkez Karahisar köyünden göçrek Kıreyüp mezrasını oluşturan aileler şunlardır: 1- Sarı Aliler oğulları 2- Ellezler (İlyas) oğulları 3- Aşırlar (Aşır) oğulları 4- Eyüpler (Eyüp) oğulları 5- Şelloğlar (Şelloğ) oğulları 6- Mavuklar (Mavuk) oğulları
Kıreyüp mezrası ile Elazığ Harput’tan göçen Kürt obası bir köy oluşturup Elbiz köyü adıyla Merzifon ilçesine bağlanmıştır. O dönemde köyün arasından geçen Merzifon-Çorum karayolu 1960’ lı yılların başlarında Türnüklü İsmet OLGAÇ’ ın milletvekili olması ile iptal edilerek şimdiki Merzifon-Çorum karayolu (Merzifon-Türnük-Emert üzerinden Çorum’a bağlanan yol) hizmete açılmıştır. Kıreyüp mezrası ile Elazığ Harput’tan göçen Kürt obasın oluşturduğu Elbiz köyünün muhtarı Kıreyüp mezrasından, köy bekçisi ise Kürt obasından seçilmiştir. Zamanla Kürt obasına yeni katılımlar ile köyün nüfusu artmıştır. Aralarındaki Zımbalı pınarının suyu her iki kesime de yetmeyince aralarında huzursuzluklar çıkmaya başlamıştır. Bu geçimsizlik nedeniyle Kıreyüp Mezrası batıya doğru Aletek Tepesi eteklerine çekilerek yeni bir yerleşim yeri oluşturmuşlardır. Oluşan yeni köyün adı Kirazlı köyü olarak belirlenmiş ve köy Merzifon ilçesine bağlanmıştır. Bir süre sonrada Kirazlı köyünün adı Küçük Elbiz, Kürt obasının adı ise Büyük Elbiz olarak değişmiştir. 1960’lı yılların ortalarında ise Küçük Elbiz köyünün adı Küçükçay olarak değiştirilmiştir. Önce Kıreyüp sonrada Kirazlı köyünü oluşturan aileler o dönemde soyadı kanunu henüz olmadığından kendi aralarında lakaplarla anılmaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Köyde 8 yıl öncesine kadar ilkokul vardı ancak köyünmüzün nüfusu azalmasından dolayı okul alıcık köyüne taşındı cami 1997 temmuz depreminde yıkıldı ve ondan beridir camimiz yapılamadı(inşaat halinde) kanallizasyon vardır ve cenaze yıkama yeri köyümüzdeki hayırseverler tarafından yaptırılmıştır teşekkür ederiz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.