Amasya Taşova Devre Köyü
Devre Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Devre, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün tarihi 1850 yılına kadar geriye dayanmaktadır.İlk olarak Çakırsu (Yonnus) köyünden olup hayvancılık yapan bir ailenin hayvanlarını beslemek amacıyla yerleşmesiyle ilk meskün insnalarına kavuşan Devre köyü, sonrasında ise farklı köylerden göçen aileleirn yerleşmesi sonucunda nüfus yapısı ortaya çıkmıştır. Yeşilırmak vadisinde meydana gelen depremler sonrasında birkaç defa yıkılıp, sonrasındna yeniden inşa olması hasebiyle , varlığını kesintilere rağmen koruduğu için Devre adını almıştır.Bu adı Türkçe kökenli olduğu için çevre köyleirn çoğunun ismi değişmesine rağmen her zaman Devre ismi ile bilinmiştir. İlk olarak Tokat'ın Erbaa ilçesinin bir köyü iken 1944 yılında Taşova'nın ilçe olmasıyla birlikte buraya bağlanmış ve Taşova'nın bir köyü olmuştur.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında ise meşhur yemek keşketir.Bir de Amasya çöreği vardır.Düğünler genelde 3 gün sürmektedir.
Amasya iline 50 km, Taşova ilçesine 14 km uzaklıktadır.E-5 olarak adlandırılan transit karayoluna 7 km mesafededir.Ulaşım çok kolaydır.Yollarının kış mevsiminde kapanması nadirdir.Kurulduğu yer bir dağın yamacında olduğunda dağ köyü diye anılır. çevre köylere göre yeşil bakımındna zengindir.meşe ağacının farklı çeşitleri ile ormanlık alanları mevcuttur.Arazi ise engebeli olduğu için sulama imkânı olmayan kuru tarım usulu uygulanmaktadır.İki deresi vardır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ekili alanlara endüstri bitkisi olarak tütün ekilir.Tarım alanı sınırlı ve engebeli olduğundan sulu tarım yapılamaz. 2000 li yıllarda tütüne konan kota uygulaması sonrasında tütün ekim alanı da oldukça azalmıştır.Ekonomik nedenlerle göç başlamış ve çoğunluk İstanbul'a göç etmiştir.halen İstanbul da yoğun bir işçi nüfusu vardır.Ayrıca ekonomik olarak her ailenin meyve bahçesi olup, bunun ürünelrindne de kısmen gelir sağlanmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır halen 17 öğrenci öğretim görmektedir.Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon]] şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır.sağlık ocağı yoktur.(Personel ataması olmadığında kapalıdır) Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Gsm operatörlerinin hepsi kapsama alanındadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.