Amasya Taşova Karlık Köyü
Karlık Köyü hangi ilimiTaşova Gemibükü Köyüzdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Karlık, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Balkan Harbi ve ardından Kurtuluş Savaşı yıllarında Rumların kışkırtılması ile Türklerle Rumların komşuluk ilişkileri bozulmuştur. Rum eşkıya çeteleri Türk yerleşim alanlarına saldırılar düzenlemiştir.balkan harbi ve kurtuluş savaşına 110 kişi bu köyden katılmış ancak 6 sı geri dönmüştür. Rum eşkıyalar Gücük Hasan önderliğinde köye sokulamamış Karlık köyüne girememişlerdir.Uzun yıllar bu köyde muhtarlık yapan Kazım özdemir ilkokulu getirmiş ve birçok insan okumayazmaya başlamış olup bu gün köyden 60 a yakın memur vardır.
Karlık Köyü'nün dili, dini, adetleri, gelenek ve görenekleri bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. Bunun en büyük sebeplerinden biri, Orta Asya'dan bu bölgeye göçen halkın, uzun yıllar boyunca aynı topraklarda yaşamasıdır. Diğer bir sebep ise televizyonun köyde fazla yaygın olmamasıdır.
Rivayet edilir ki Karlık köyüne ilk yerleşenler iki kardeş sülaledir: Cobu ve Ömergil. Bu iki kardeş sülalenin biri Karsavul, diğeri ise Karlık köyüne yerleşmiş ve tarih boyunca iki köy halkı birbirilerine amca demişlerdir.
Söylemesi dile kolay geldiğinden birçok kelime de değişmiştir. Ama aslına bakıldığında özü yine Öz Türkçe'dir.
Çorbalar
Toyka Çorbası, Mısır Çorbası, Kara Çorba, Un Çorbası, Erikli Çorba, Zovallı Çorba, Kelem Çorbası, Aş Çorbası, Buğday Çorbası, Yayla Çorbası
Yemekler
Keşkek (Gendürme), Pancar Aktarması, Sarımsaklı Pağla, Mıklama, Gostil Yahnisi, Kelem Dolması, Ekmek Aşı, Sarımsaklı Aş, Mivrik, Yer Pancarı Yemeği, Aşlıklu Kabak, Cimcik Aşı, Kalduruk Dolması, Tevek Dolması
İçecekler
Eğşi Çalkaması, Hoşaf, Pekmez Çalkam
Ekmekler
Börek, Mısır Ekmeği, Kül Gömmesi (Çörek), Süremeç Ekmeği, İşkeve, Şaplak, Fırıt, Cızlak, Güdül, Akıtma Ekmeği, Dönderme (Mayasız), Bişi (Mayalı)
Tatlılar
Kara Helle, Havla, Töngel Ezmesi, Kabak Dilimi, Sütlaç (Buğday'dan), Mısır Hellesi, Ekmek Pekmezlemesi
Amasya iline 85 km, Taşova ilçesine 35 km uzaklıktadır. 805 metre yükseklikte yer alan[1] köyün kuzeyinde Ambarbörü Sırtı, 871 rakımlı tepe ve Yeşiltepe Köyü, doğusunda 986 rakımlı (Hasalık) Hasan Tepesi ve Erbaa İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanı, güneyinde Karlık Deresi ve Karsavul Köyü, Batısında 1029 rakımlı Boğa Tepesi ve Asarcık İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanı bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.