Amasya Taşova Yolaçan Köyü

Amasya Taşova Yolaçan Köyü

Yolaçan Köyü hangi ilimiTaşova Gemibükü Köyüzdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yolaçan, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür.  Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

YOLAÇAN köyü 6 kabileden oluşup hala yolaçan soyadını taşımakta olan şahışlar bulunmaktadır bunları temsilen yolaçan ile hacıbey köyü arasında yatmakta olan horasan ehillerinden HÜSEYİN BABA tarafından kurulmuştur. Tarihi 200 yıla dayanmaktadır... Bunu takiben hala demir soyadlarını taşımakta olan şahısların dayanağı yolaçan köyü kabristanlığında yatmakta olan (oda horasan ehillerinden) Molla OSMAN ismiyle anılmakta olan şahıs tarafından 2. bir kabile kurulmuştur.(3. kabile oluşumu yine yolaçan köyü kabristanlığında yatmakta olan yemen ve çanakkale gazisi olan ÖMER baba ve kadir efendi kabilesi kurulmuştur)bu kabileyi hala devam ettirmekte olan şahıslar Gürel soyadını temsil etmektedir ve bir diğer kabile bu gün şenel soyadıyla bildiğimiz şahıslar tarih'de gazelli adıyla bilinen bu günki taşova Faravga bölgesinden Yolaçana yerleşmşlerdir.

haber-003.jpgvideogaleri-003.jpggaleri-004.jpg

Yine bugün yıldız soy ismini tasımakta olan şahısların Giresun Topal Osman çetelerinden oplduğu tanımlanmaktadır.(BU KONU HAKKINDA HİÇBİR DAYANAĞI YOKTUR.FAKAT ÇETE OĞULLARI İSMİYLE ANILMAKTADIRLAR) En son yolaçana gelen GÜL soyadını taşıyan kişilerin SAMSUN ÇARŞAMBA ilçesinin HIZIRLI MAHALLESİNDEN TAŞOVA(YONNUS) ÇAKIRSU köyüne oradanda MOLLA AHMET isimli bir şahısın YOLAÇAN köyüne imam olarak gelmesiyle oluşmuştur. 

Yılmaz soy adlarını taşımakta olan şahısların çevre köylerden ŞAHİNLER(KUŞUF) köyünden Yolaçan da olan akrabaları köselere(imamlara) yani DEMİR soyadlı şahısların yanına gelmesiyle kalarak yerleşmişlerdir.Ayrıca Sevindik soyadlı kişilerin Babaları Mehmet sevindik(tabiricahise keloğlan) Gümüşhane ili Kelkit ilçesinden köyümüze gelerek yakınları yanına yerleşmesi sonucu yaşamlarına devam etmektedirler.TAŞ soyatlı kişilerin Babaları rahmetli Mehmet TAŞın namıdiyar (DANDİN MEHMET) 1915'li yıllarda ülkemizin büyük bir bozguna uğratıldığı zamanda kişilerin yer ve yurtlarından edilmesi suretiyle bu kişininde Annesinin sırtında bir şekilde ERZİNCAN ilinden gelmek suretiyle Yolaçan köyüne yerleşmiştir.BU BİLGİ BİRZAT MEHMET TAŞTAN ALINMIŞTIR.Mehmet Taş kimdir:İlçemiz esnaflarından Kadir Taş, (merhum)Mustafa Taş,Ahmet Taş,emekli HAVA ASB.BAŞ.CVŞ Osman Taş ın babalarıdır.

Yolaçan köyü 1945 yılı öncesi Tokat ili Erbaa ilçesine bağlı bulunduğundan Amasya ili Taşova ilçesi Durucasu köyünden itibaren Yeşilırmak vadisinde bulunan Taşova, Erbaa, Niksar, Reşadiye ilçesi kültürlerini içermektedir. Bu sayılan ilçe ve çevre köyleriyle hiçbir kültür farklılığı yoktur.

Amasya iline 53 km, Taşova ilçesine 5 km uzaklıktadır. Batısı kendi mülkiyetine ait olan çam ormanıyla kaplıdır. Doğusu yine kendi mülkiyetine ait adıyla bilindiği gibi Yolaçan düzü Yeşil ırmak vadisini takip etmektedir. Güney batısında Hacıbey köyü, Şahinler köyü, Tokat ili Erbaa ilçesi, Karaağaç köyü bulunmaktadır. Kuzey doğusunda Taşova ilçesini takiben Çılkıdır, Gemibükü, Milkbükü. Tam doğusunda Erbaa ilçesine bağlı Çalkara köyü bulunmaktadır. Yolaçan köyü düz bir arazi yapısına sahiptir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır. ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.