Ameliyatlarda Robotik Cerrahi Kullanımı Yaygınlaştı
Uzaydaki astronotların ameliyatlarının Dünyadan gerçekleştirebilmek amacıyla NASA tarafından geliştirilen Robotik Cerrahinin ülkemizdeki kullanım alanı yaygınlaştı.
Koru Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Biri konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Uzaydaki astronotların ameliyatlarının Dünyadan gerçekleştirebilmek amacıyla NASA tarafından geliştirilen Robotik Cerrahinin ülkemizdeki kullanım alanı yaygınlaştı. Koru Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Biri, çağın tıp teknolojisi olarak adlandırılan Robotik Cerrahi’nin, ürolojiden kadın hastalıklarına, genel cerrahiden kalp damar ve göğüs cerrahisine kadar birçok branşta kullanıldığını açıkladı. Prof. Dr. Hasan Biri, Koru Hastanesinde toplamda 800 Robotik Cerrahi ameliyatının gerçekleştirildiğini ifade etti.
Çağın tıp teknolojisi Robotik Cerrahi, temelde kapalı bir ameliyat tekniği. Cerrahın mümkün olan en az kesiyle operasyon gerçekleştirmesine olanak tanıyan sistem, üç boyutlu üstün görüntüye ve hareket yetenekleri çok fazla olan, çok ince ve hassas enstrümanlara sahip bir kapalı cerrahi sistemi. Ameliyatlarda robotun kollarının uç kısımları, hastanın karın bölgesinden açılan ve 4 ya da 5 adet delikten karın içine yerleştiriliyor. Cerrah ise, hastaya dokunmadan tüm robot kollarını kontrol ederek ameliyatı yapıyor.
Klasik cerrahiye göre üstün bir teknoloji
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Biri, Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılan ameliyatların diğer kapalı ameliyatlara göre de çok üstün yanları olduğuna dikkat çekiyor. Hasan Biri, “Robotik Cerrahide daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha hızlı işe dönüş ve daha erken taburculuk süresi yaşanır. Daha az kesi olmasıyla estetik açısından da avantaj sağlıyor. Prostat Kanseri ameliyatlarında en önemli avantajı yine cerrah çok net görüntü aldığı için çok daha etkin tümör kontrolü yapılabiliyor. Ayrıca hastada ameliyat sonrası idrar kaçırma gerçekleşmemekte ve cinsel fonksiyon bozukluğunun çok daha az oranda görülmektedir.” dedi.
ABD’de prostat kanserlerinin % 90’ı robotik cerrahi ile
Prof. Dr. Hasan Biri, Robotik Cerrahinin ürolojide, prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek çıkım darlığı ve idrar kanalının mesaneye girim darlığı gibi belli baştı ameliyatlarda kullanıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu teknoloji özellikle prostat kanserinin tedavisinde çok yaygın olarak kullanılır. ABD’de prostat kanseri ameliyatlarının yaklaşık % 90’ı robotik cerrahi teknoloji ile gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha düşük olmakla beraber her geçen gün artmaktadır.”
Koru’da 800 robotik cerrahi ameliyatı
2012 yılından bu yana Koru Hastanesi bünyesinde Robotik Cerrahi ameliyatlarının gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Biri, ürolojinin yanı sıra “kadın hastalıkları ve doğum ve genel cerrahi gibi cerrahi branşlarda da bu teknoloji başarı ile kullandıklarını ifade etti. Biri, Koru Hastanesi’nde bu kapsamda 800 Robotik Cerrahi ameliyatı gerçekleştirildiğini açıkladı.
Da Vinci Robotu Nasıl Çalışır?
Cerrahi Konsol:Konsol hasta ile aynı odada ancak hastanın yattığı ameliyat masasından bir miktar uzakta yerleşmiştir. Doktor bu konsolu kullanarak ameliyatı gerçekleştirir.
Robotik kollar:Robotik ünitenin 3 adet kolu bulunmaktadır. Bununla birlikte 1’i kamerayı idare ederken diğer 3 kol ise cerrah tarafından kontrol edilen karın içerisinde ameliyatı gerçekleştiren kollardır. Bu enstrümanlar diğer cerrahi enstrüman gibi, sıkma, kesme, kanama kesme, diseksiyon, dikiş ve doku manipülasyonu gibi belirli bir görev için tasarlanmıştır.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.