Anadolu Üniversitesi’nde Türkiye birinciliğinin gururu yaşanıyor

Anadolu Üniversitesi’nde Türkiye birinciliğinin gururu yaşanıyor

Anadolu Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı doktora öğrencisi Balca Ağaçsapan, ESRI (Environmental Systems Research Institute)...

Anadolu Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı doktora öğrencisi Balca Ağaçsapan, ESRI (Environmental Systems Research Institute) Young Scholars Yarışması'nda Türkiye birincisi oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin San Diego kentinde temmuz ayında düzenlenen ESRI User Conference'a 136 ülkeden bin 600 proje katıldı. Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk'un teşvikleri ile Stüdyo dersi çıktısı olan proje, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımının, coğrafi veri tabanı yönetim uygulamalarının uluslararası bir tedarikçisi olan ve 200 ülkede yaklaşık bir milyon kullanıcıya sahip kuruluş ESRI'nin her sene düzenlediği ESRI Young Scholars Yarışması'nda diğer projeleri geride bırakarak Anadolu Üniversitesine birincilik getirdi. Yükseköğretim öğrencilerinin projelerinin yarıştığı ve Türkiye ayağı 8 Nisan'da düzenlenen ESRI Young Scholars'da, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 45 öğrencinin projesi yer alırken, en iyi 12 proje ise yarı finale kalmaya hak kazandı. Anadolu Üniversitesi'nden iki projenin de yarı finale kalmaya hak kazandığı 12 proje arasından, "İnsansız Hava Aracı Verileri Kullanılarak Bina Çatılarının Fotovoltaik Enerji Potansiyellerin CBS Tabanlı Değerlendirilmesi" başlıklı projesiyle Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı doktora öğrencisi Balca Ağaçsapan kazandı.

Güneş enerjisi ile elektrik üretilmesi hâlinde karbon salınımının ne kadar azalacağı hesaplandı

Anadolu Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalında yürütülen ders kapsamında doktora öğrencisi Balca Ağaçsapan'ın grup liderliğinde geliştirilen projede yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin ülke politikaları da göz önüne alınarak nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceği konusu ele alındı. Projede çalışma alanı olarak seçilen Anadolu Üniversitesi Yunus Emre ve İki Eylül Kampüslerinde yer alan bina çatılarından hangilerinin fotovoltaik panel kurulumu için uygun olduğu ve bu çatıların yıllık solar enerji potansiyellerine ilişkin tespitlerde bulunuldu. Çalışma sonucunda İki Eylül Kampüsünde bulunan Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'nda yer alan fotovoltaik panellerin enerji üretimi ile projede CBS ortamında hesaplanan sonuçlar karşılaştırıldı ve güneş enerjisi ile elektrik üretilmesi hâlinde karbon salınımının ne kadar azalacağı hesaplandı.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.