Andırın Arıklar Köyü
Arıklar haberleri, Andırın Arıklar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Arıklar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Arıklar Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Andırın Arıklar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Arıklar köyü son dakika gelişmeleri, Arıklar köyüne özgü yemekler, Andırın Arıklar köyünün tarihi, Arıklar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Arıklar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Arıklar , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Arıklar Köyü Resimleri ve Arıklar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Andırın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Andırın Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Andırın Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Andırın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Arıklar Köyünde doğan biri var mı? Andırın Doğumlu Ünlüler Kimler?
Arıklar , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir mahalledir.
Torlar/ Tatarlı Mahallesinin bir mahallesi iken ayrılarak köy olmuştur. Mahalledeki tarlalara "Ark" ile su getirilmesinden dolayı bu ismi aldığı söyleniyorsa da ” Arık,Aruk ” isminin kaynağı yüzyıllar öncesi bir Türkmen obasını da çağrıştırıyor. Yine bildiğimiz kadarıyla Torlar/ Tatarlar aynı yörenin ismi idi civar köyler tarafındanda Tatarlı olarak anılmaktadır. Dolayısı ile Arıklar mahallesinde yasayan özelikle Cinkara soyadına mensup olanlar "Tatar Türkleri” kökenlidir. Mahallede Arıklar (Haştırın), Cinkaralar,(Merkez) Kuşçular(Kıraçobası) ve Demirler(Kıraçobası ) namıyla obalar yaşar. Soyadı Demir olanlar Mahalledeki Kıraç Obasındandır. Kadirli'nin Kalealtı yöresinden gelen Mudahharoğulları sülalesindendir. Ailenin büyükleri Demircilik ile uğraştığından Demir soyadını aldılar. Kaynak; Cezmi Yurtsever, Andırın Tarihi kitabı S - 247 ve sözlü araştırma.
Ayrıca Cengiz Han ordusundan Moğol asıllı kumandan Sülemiş Bey'in Torosdağlarında bıraktığı kalabalık Tatarlı aşireti yaşamış. Kadirli Tatarları Osmanlı döneminde yüzyıllardır Savrun vadisinde yaşadılar. Yaylak olarak Andırın dolaylarını,Kışlak olarak da Kars - Maraş’(Kadirli'yi)ı kullandılar. Derviş Paşa'nın 1865 Fırka-i Islahiye olayıyla Tatarların damları yakıldı ve Kars (Kadirli) şehir merkezine yerleştirildriler. -Kadirli'nin İlbistanlı, Kösepınar, Karabacak, ekşiler, Narlıkışla köyleri ile şehir merkezindeki Coşkunlar, Tokgözler, Kuduzcular (kara, şişman, köksalan, atılgan, lgan, yumuşak,), İspirler, Öndeşlar, İsaoğlu, Savrunlar ve Andırın 'da ve sunbas dolaylarında bulunan Cinkara ve Temiz aileleri Tatar olarak bilinir.
Yazılı belge olarak büyük dedemin (alifakı mullaahmetoğlu) doğum tarihine ulaştım 1861, büyük dedemden önce babası,dedesi ve dedesinin babası en az aralarında 20 yaş olsun, daha fazladır çünkü büyük dedem ailenin 3. çocuğu en azından 1700 lü yıllarda çukurovadan göç etmişlerdir.Soy olarak tatar türklerindeniz.TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Mahallede genellikle tirşik içilir , eşkili köfte yapılır , bulgur pilavı , bezdirme , tutmaç, kaçamak ,Lepe şorası, çilbir, keçi sütü ve incir sütünden yapılan Teleme ve Mahallede içli köfte yemekleri yapılır. El degirmenlerinde (Gavutdaşında) Kavrulmuş buğday, meke (mısır), çıtımık ve kabak çekirdeğiden gavut çekilir. Bayaramlaşma köy meydanında topluca yapılır.Orduya Er yollarken ve kızlar gelin gitmeden önce yemekli dâvet edilir. Askerlik dönüşü mevlit okutulur. Düğünleri 3 gün 3 gecedir.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak 5. sınıfa kadar eğitim yapılmaktadır.Mahallenin içme suyu şebekesivardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol yarısı asfalt dır, diğer yollar ulaşıma pek elverişli değildir özellikle 15-20 ev bulunan soğulgan obası yolu çok kötü durumda olup olası bir yangın,doğal afet vb. durumda ulaşım imkansızdır. mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.