Andırın Darıovası Köyü
Darıovası haberleri, Andırın Darıovası köyü güncel son dakika gelişmeleri, Darıovası köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Darıovası Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.
Andırın Darıovası köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Darıovası köyü son dakika gelişmeleri, Darıovası köyüne özgü yemekler, Andırın Darıovası köyünün tarihi, Darıovası köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Darıovası köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Darıovası , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Darıovası Köyü Resimleri ve Darıovası köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Andırın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Andırın Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Andırın Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Andırın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Darıovası Köyünde doğan biri var mı? Andırın Doğumlu Ünlüler Kimler?
Darıovası , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köy adını mahallenin ortasında bulunan ovadan almıştır. Eskiden yörede mısıra darı dendiğinden ve en güzel mısırlarda bu ovada yetiştiğinden ovanın adı darıovası buna bağlı olarak da mahallenin adı Darıovası mahallesi olmuştur. Geçmişte ova altınovası ismi ile de anılmıştır. Köy içerisinde selçuklulardan kalma kale ve cami ile Bizanstan kalma anıt mezar kalıntıları bulunmaktadır. Mahallede bunlardan başka çok sayıda irili ufaklı tarihi eserede raslanmaktadır. Sakar dağının dibinde içerisinden yazın soğuk, kışın sıcak hava çıkan büyük bir kuyu vardır rivayete göre altından nehir akmaktaymış. Mahallede buna benzer birçok efsane hala dilden dile dolaşmaktadır. Çağdaş hikâyeciliğe ilham veren birçok anonim hikâye ve destanda yine bu topraklarda halen söylenmektedir.
Mahallenin nüfusunun tamamını müslüman Orta Asya Türkmenleri oluşturur. Buna bağlı olarak mahallede Türk-İslam medeniyetinin alışılagelmiş tüm ananelerine rastlamak mümkündür. Düğünler genelde cuma günü cuma namazından sonra başlar seymen denilen düğün topluluğu cuma namazını kıldıktan sonra davul zurna eşliğinde düğün evine giderler. Damadın en yakın arkadaşı Türk bayrağını taşır. Düğün evinde bayrak dualarla en yüksek yere dikilir. Düğün boyunca çeşitli halk oyunları oynanır ve çeşitli etkinlikler yapılır. Bu etkinlikler ceza verme, orta oyunu, çabalama vs. şeklindedir. Cumartesi akşamı kına gecesidir. Pazar günü öğleleyin gelin evine gidilerek gelin alınır ve damat evine getirilir. Gelin geldikten sonra gelin mevlidi okutulur. Mahallenin yemekleri buğday ürünleri ağırlıklıdır. Bulgur pilavı, güveç, kuru fasulye, ayranlı çorba, tarhana çorbası, tirşik, pilav üstü haşlanmış tavuk, içliköfte ve ekşili köfte yemeklerinden bazılarıdır. Bayram namazları sonrası tüm camaatin sıraya girip tokalaşarak bayramlaşması güzel bir gelenektir.
Kahramanmaraş il merkezine 60 km, Andırın ilçesine 15 km uzaklıktadır. Andırın suyu adıyla bilinen ırmağın büyük kolu olan ulusu çayı mahallenin içerisinden geçmektedir. Köy Çukurovanın son düzlüklerinden olan Darıovası düzlüğünde bulunmaktadır. Ovanın etrafı dağlarla çevrilidir. Mahallenin ova dışında kalan kısmının büyük çoğunluğu ormanlarla kaplıdır. Coğrafi konumu gereği güneyde yer alan Osmaniyenin Kadirli ilçesi mahallenin Andırından sonra ikinci ilçesi sayılabilir. Mahalleye Andırından ve K.Maraştan saatlik, Kadirliden günlük ulaşım mevcuttur.
1200 e yakın nüfusuyla Andırın köyleri arasında oldukça büyük bir mahalledir. Darıovası mahallesi çok sayıda obanın bir araya gelmesiyle oluşur. Bunlar kuzeyden güneye: Deli eseler, cakkavular, kavaklı, ballar, gedik obası, çotlu, kundakçılar, doburlu, cobcalar, muttalipli, bahçeciler ve demircilerdir. Genç nüfusun önemli bir bölümü dışarıda yaşamaktadır. Darıovası mahallesi TÜRKİYE nin en çok memur çıkaran köylerinden biridir. Mahallede okuma oranı üst seviyededir. TÜRKİYE nin her köşesinde memurları, siyasetçileri, yazarları, hukukçuları, işadamları bulunmaktadır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ovada sulu tarım yapılmakta olup buğday, mısır, yer fıstığı, soya fasulyesi, karpuz, fasulye, domates, biber... gibi ürünler yetiştirilir. Yılda iki ürün alınabilmektedir. Ayrıca dışarıda çalışan genç nüfusunda köy ekonomisine önemli oranda katkısı vardır.
Mahallede iki tane ilköğretim okulu vardır. Kanalizasyon alt yapısı yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi vardır. Yolları stabilizedir. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Köy üç gsm operatörünün de kapsama alanındadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.