Andırın Kızık Köyü

Andırın Kızık Köyü

Kızık haberleri, Andırın Kızık köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kızık köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Kızık Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Andırın Kızık köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kızık  köyü son dakika gelişmeleri, Kızık  köyüne özgü yemekler, Andırın Kızık köyünün tarihi, Kızık  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kızık  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kızık , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kızık  Köyü Resimleri ve Kızık  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Andırın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Andırın Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Andırın Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Andırın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Kızık  Köyünde doğan biri var mı? Andırın Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kızık , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Adı üstünde Kızıkhan'ı duymuşunuzdur bizler onun torunlarıyız bursa dan gelme gaziantepin şahinbey ilçesinden göç yoluyla Kızık mahalleninü oluşturmuşlardır

Oğuzların KIZIK boyunun kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Bütün Oğuz Türkmen Boyları gibi, KIZIK Boyu’na mensup Türkmen göçerleri de, 11. yüzyıl sonlarında Selçuklularla beraber, 13. yüzyıl başlarında da Moğol saldırılarından kaçarak İran üzerinden

Anadolu'ya Suriye'ye gelmişler ve kendilerine uygun gördükleri yerleri yurt tutmuşlardır.

Adlarının anlamı “kahraman” demektir.

Öteki TÜRKMEN Boyları gibi bunlar da Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli roller oynamışlardır. Osmanlıların vergilendirme ile ilgili tahrir defterlerinde ve Türkmenlerle ilgili birkaç değişik kaynakta Kızık Boyu adına rastlanır.

Örneğin; 16. yüzyılda Halep Türkmenleri arasında bir Kızık Boyu oymağının da yer aldığını o döneme ait kayıtlardan anlıyoruz. Kanuni zamanında 2 kola ayrılan bu oymağın büyük çoğunluğunun 17. yüzyılda Antep civarında konakladığı görülür. Bunlara 'Oturak Kızıklar' denmiştir.

'Oturak Kızıklar' padişah Deli İbrahim zamanında (1640-1648) Antep ve çevresindeki köylerde yerleşik bir yaşam sürüyorlardı. Yerleşik düzene geçmeyip de, buralarda kışlayan konar-göçer Kızıklar da vardı.

Oturakların ve diğer göçer Kızıkların 1690'da Avusturya Seferi için, çağrıldıkları Osmanlı kayıtlarına girmiştir.

16. yüzyılda Halep Türkmenleri arasındakilerin dışında, bir başka Kızık topluluğu da Şam çevresinde bulunuyordu.

17. yüzyıla ait bir belgenin incelenmesinden, bu yüzyıl içinde bir grup Kızık topluluğunun Orta Anadolu'ya gittiği ve oralara yerleştiği anlaşılmıştır!

16. yüzyıl Osmanlı tahrir defterinin incelenmesinden, Kızık diye anılan 28 yer adı tespit edilmiştir. Bunlardan 5'inin Ankara'nın Çubuk ve Ayaş ilçeleri sınırları içinde bulunması, Kızık Boyu’nun buralara da yerleştiğinin bir işareti olsa gerektir.

Kızık adı taşıyan yerleşim yerlerinin sayısı, bazı nedenlerden dolayı bugün için 21’e inmiştir. Bunlardan sonu Kızık’la biten 5’i Bursa’ dadır (Yıldırım İlçesi.)

Tokat’ın Kızık adlı bir mahallesinde öğretmenlik yapan M. Selami Akdeniz, Kızıkların sağlam yapılı ve çok çalışkan olduklarını söylemiştir.

Yukarıda yazılanlar dışında günümüzde Gaziantep (Merkez), Kahramanmaraş (Pazarcık-Andırın), Malatya (Arguvan), Tunceli (Ovacık), Kayseri (Merkez-Develi), Sivas (Zara)sinop (dikmen) KÜÇÜKKIZIK, BÜYÜKKIZIK www.buyukkizikdernegi.com, Ankara (Kızılcahamam-Çubuk), Çorum (Alaca), Amasya (Gümüşhacıköy), Tokat (Merkez), Karaman (Merkez), Afyonkarahisar (Sandıklı), Kütahya (Merkez-Emet), Bolu (Seben), Balıkesir (Manyas) gibi illerimizde de Kızık adlı köyler bulunmaktadır. Devamını GörMahallede okumuşluk orano 90lı yıllarda %97 iken şimdi %100 olmuştur. Hemen hemen her evden birkaç memur vardır. Mühendis, Öğretmen, komser, İl emniyet müdürleri, polis, hemşire,ebe,doktor,uzman çavuş,astsubay,maliyeci.muhasebeci,imam,gardiyan,orman muhafaza memuru gibi daha sayamadığım birçok alanlarda memurve kamu kurum müdürleri bulunmaktadır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ve suyumuz yetersizdir ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Andırın Kızık Köyü Resimleri

Andırın Kızık Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.