Ankara Protokolünün Kaligrafi Sanatçısı, Mesleğin Detaylarını Anlattı

Ankara Protokolünün Kaligrafi Sanatçısı, Mesleğin Detaylarını Anlattı

Anıtkabir özel defteri, siyasilerin düğün davetiyeleri, yemek kartları ve isimlikleri gibi protokole ait birçok kaligrafi çalışmasını gerçekleştiren...

Anıtkabir özel defteri, siyasilerin düğün davetiyeleri, yemek kartları ve isimlikleri gibi protokole ait birçok kaligrafi çalışmasını gerçekleştiren Fahri Deniz, yaptığı çalışmaları ve mesleğin detaylarını anlattı.

Latin harflerinin, kesik uçlu kalemler ve mürekkep kullanılarak kağıt ve değişik materyaller üzerine estetik bir şekilde işlenmesi olarak bilinen kaligrafi, Başkent'te, sanatsal çalışmaların yanı sıra siyasilerin protokol yazışmalarında da tercih ediliyor. Yaklaşık 25 yıldır kaligrafi sanatını icra eden Fahri Deniz ise bu mesleği yapan sayılı isimlerden biri.

Anıtkabir özel defteri, siyasilerin düğün davetiyeleri, yemek kartları ve isimlikleri gibi protokole ait birçok kaligrafi çalışmasını gerçekleştiren Deniz, yaptığı çalışmalara ilişkin, "Daha çok davetiyeler yazıyoruz. Kişilerin düğün ya da değişik aktivitelerinin davetiyelerini, bazı kişilerde özel şiirlerini yazdırabiliyorlar. Ayrıca Başbakanlığın özel kaleminde kaligrafi sanatçısı olarak çalışıyorum. Orada başbakanımızın davetiyelerini, yemek kartlarını, yemek isimliklerini ve Anıtkabir defterinin de bazı metinlerini ve özel yazılarını yazıyorum" şeklinde konuştu.

Bir eseri icra etmeden önce yazılacak metni basılı güvenilir kaynaklardan kontrol ettiklerini belirten Deniz, sonrasında ise yazılacak metnin nasıl hazırlandığını anlattı.

"Copperplate kalemi" kullanan sayılı insanlardan biri

Deniz, kaligrafi sanatını İngiltere'de ortaya çıkan Copperplate (Gölge Yazı) adı verilen kalem ile icra ediyor. Bu kalemi diğerlerinden ayıran özelliği ise dünya üzerinde sayıca çok az insan tarafından kullanılıyor olması. Mürekkep ile temas eden kalem ucu, esnek yapısından dolayı açılırken, yazım esnasında divit uç kapanıyor böylelikle ince ve estetik yazımı kolaylaştırıyor. Deniz, dünya üzerinde bu kalemle yazabilen kişi sayısının ise 20 kişi civarında olduğunu söyledi.

Türkiye'de kaligrafi ile ilgilenen sanatçı sayısının 20 kişi civarında olduğunu kaydeden Deniz, bu sanatı öğrenmek için talepte bulunan kişi sayısının fazla olduğunu ancak, tamamıyla öğrenip icra edenlerin sınırlı sayıda olduğunu vurguladı.

Deniz, kaligrafi sanatını tanıtmak amacı ile ileride bir sergi açmayı planladıklarını dile getirerek, "Bir sergi açmayı düşünüyoruz ancak sponsor arayışı içerisindeyiz. Sponsor bulabilirsek bir sergi açmayı düşünüyorum" dedi.

Kaligrafi sanatçısının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anısı

2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde kendisine iki adet yapmış olduğu çalışmalardan hediye ettiğini belirten Deniz, o zamana ait yaşamış olduğu anısını ise şu şekilde anlattı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisinde kendisine iki adet tablo hediye ettik. Osmaniye eski milletvekili Şükrü Ünal'ın talebi üzerine yapmıştım. Cumhurbaşkanımızın bir sözünü yazarak, kendisine hediye ettim. Yazı ilgisini çekti. "Bunu ne ile yazıyorsun" diye sordu. Benimde cebime kalem vardı. Çıkarıp, copperplate kalemi gösterdim. Sonra da kalemi kendisine hediye ettim."

Ankara Protokolünün Kaligrafi Sanatçısı, Mesleğin Detaylarını Anlattı

Ankara Protokolünün Kaligrafi Sanatçısı, Mesleğin Detaylarını Anlattı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.