Ankara’nın En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı

Ankara’nın En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı

Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (TÜMAR) bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA) açıldı.

Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (TÜMAR) bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA) açıldı.

TÜMAR 14 yıl önce gastronomiye önem veren Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Mehmet Haberal tarafından kuruldu. TGA bu gastronomi girişiminin devamı olarak halka vereceği eğitimlerle hizmete açıldı. TÜMAR ve TGA Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut ve Uluslararası Master Şef Deniz Orhun bu organizasyonla birçok projeye imza atacaklarını belirtti.

TGA, öğrenci eğitiminin yanı sıra ulusal ve uluslararası önemli birçok etkinliğe imza atacak. Türk mutfağıyla ilgili önemli araştırmaların yapılacağı akademi, içeriği ve bin metrekarelik büyüklüğü ile Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Öğrencilerin yanı sıra gastronomi üzerine olan araştırma ve uygulamayı halka açık kurslar ve derslerle de yürütecek olan TGA, düzenlenecek olan kurs ve atölye çalışmalarıyla gastronomi alanında uluslararası akredite kuruluşlarından sertifika elde etme olanağı sağlayacak. Thermopolium Gastronomi Atölyelerinde yetiştirilecek şef adaylarına verilecek uluslararası standartlardaki eğitimin kalitesi, teknolojisinin modernliği ve kullanılan ürünlerin doğallığıyla Türk ve dünya gastronomi alanının gelişimi ve tanıtılmasını sağlayacak lider bir kurum olarak öne çıkıyor.

Türk Araştırma ve Uygulama Merkeziyle ortak projeler yürüten TGA, eski dönemde şifa olarak kullanılan gıdaları sofralarımıza sağlıklı ve lezzetli reçeteler olarak getirecek. Thermopolium Gastronomi Akademisi'nde, gastronomiye gönül vermiş tüm katılımcılara başta Türk mutfağı olmak üzere dünyanın çeşitli mutfakları ve kültürleri hakkında detaylı bilgi verilecek. Merkez aynı zamanda kursiyerlere ve öğrencilere kazandırılacak teorik ve uygulamalı eğitimlerle geleneksel ve modern mutfak reçetelerinin hazırlanması ve yenilerinin oluşturulmasında aracı bir kurum olmayı hedefliyor.

"Ankaralılara 7" den 70" e eğitim verebileceğimiz bir merkez açtık"

Başkent Üniversitesinde öğrencilerin çok rahat bir şekilde 4 yıl okuyabileceğinin altını çizen Uluslararası Master Şef Deniz Orhun, "Okuldan şef olarak mezun olduğunuzda uluslararası normlarda yarışır bir bilgiye sahip oluyorsunuz. Kültürümüzü derinlemesine öğreniyorsunuz kendinize özgüveniniz oluyor. Burası bilimin merkezi olduğu için gastronominin bilimsel açıdan incelenmesi bizim için önemli. Yedikleriniz davranışlarınız olur. Hipokrat'ın dediği gibi "Yedikleriniz ilacınız olsun, ilacınız yedikleriniz olsun'dedi.

Ankaralılara 7" den 70" e eğitim verebilecek bir merkez açtıklarını kaydeden Şef Deniz Orhun,"Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı olarak kurulan Thermopolium Gastronomi Akademisi olarak Ankaralılara eğitim vermek amacı ile 7'den 70" e eğitim verebileceğimiz, özellikle üniversite ortamını soluyup güzel projelerde yer alabilecekleri bir merkez açtık. Türk mutfağı pastacılık, fırıncılık, yemek üzerine; gastronomi açısından çok zengin. Biz burada hem bilimsel hem de kültürel yönünü ön plana çıkarmak istiyoruz. Önemli olan yemeğin fiziğini ve kimyasını çok iyi bir şekilde sunmak. Türk kültürü her kültür tarafından takip, taklit edilen bir kültür. Uluslararası ortamda tanıtabileceğimiz, öğrencilerimizi yetiştirebileceğimiz bir mutfak açıldı. Türk gastronomisine değer katacak onu daha ileriye götürecek bir çalışma yaptık. Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın 2003 yılında kurduğu Türk Mutfak Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkeziyle başlattıkları gastronomi gelişim hareketini TGA ile devam ettiriyoruz"" diye konuştu.

Türk mutfağının dünyada tanınmaya değer olduğunu belirten Şef Deniz Orhun, "İnsan nasıl beslenirse o şekilde hareket ediyor. Toplumların, firmaların kalifiyeli elemana ihtiyacı var. Enerji tasarrufu yapmamız gerekiyor. İklim değişimlerinden etkilenmemek ve sağlık maliyetlerini düşürmek için daha güçlü beslenmemiz gerekiyor. Bu bakış açısıyla öğrencilerimize gastronomi eğitimini bu donanımlı mutfakta vermek mutluluk kaynağı. Güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Ankara'nın en büyük gastronomi akademisidir"

İnsan yaşamında en temel gereksinim beslenmenin toplumsal kimliğin oluşmasında önemli bir role sahip olduğunu söyleyen TÜMAR Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut, "Malzemelerin seçimi hazırlanması ve sunuşunu da kapsayan kültür ile yemek arasındaki ilişkiyi sanatsal gözle inceleyen gastronomiye olan ilgi Türkiye" de ve dünyada giderek artmaktadır. Türkiye'deki üniversitelerde aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinde ciddi bir artış olmuştur. Üniversitelerimizde 53 aşçılık ön lisans bölümü 42 gastronomi ve mutfak sanatları bölümü açılmıştır. Gastronomiyi bir hobi ya da sanat olarak gören genci yaşlısı bir arayış içerisine girmiştir. Farklı yöresel lezzetlere olan merak ve sosyalleşme adına gastronomi eğitimi ve kursları ünlü ve yetenekli şefler eşliğinde kendi ürettiği yemeği yeme zevkine sunan işletme olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye" de 30" a yakın, Ankara'da ise 8 adet gastronomi okulu bulunmaktadır. Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde sağlık üniversitesi olarak yola çıkan Başkent Üniversitesi'nde gastronomi ile ilgili akademik eğitimler olarak; Turizm İşletmeciliği ön lisans ve lisans programı, bu yıl ilk defa öğrenci alacak olan Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesinde Beslenme ve Diyetetik bölümü, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bölümünde ise A0şçılık programlarımız bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

TGA'nın Ankara'nın en büyük gastronomi akademisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hakan Turgut, "Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü'nde bulunan Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı olarak kurulacak olan TGA gastronomi araştırmalarına ev sahipliği yapacak Ankara'nın en büyük gastronomi akademisidir. TGA adı Anadolu'daki antik kentlerden esinlenerek verilmiştir. Mutfaklarda her öğrenci için bir fırın 4 gözlü ocak, gazlı ızgara, yıkama kesme alanları, kamera sistemi, laboratuvarlar sesli ve görüntülü haberleşme sistemleri otomatik yangın söndürme sistemi, yüksek güçlü emiş havalandırma sistemlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca iki soğuk hava depomuz, iki kuru erzak ve malzeme depomuz toplantı ve dinlenme salonlarımız öğretim elemanları odası, soyunma odaları ve duşlar bulunmaktadır. 3" er saatlik workshoplardan başlayarak, aylık amatör ve 8 aylık profesyonel eğitimlere 10 ayrı branştan ünlü ve profesyonel şefler öncülüğünde kurslar ve eğitimleri ile çeşitli yemek kültürü araştırmaları yapılacaktır. TÜMAR Ankaralıların yemek yapma sanatına ve yemek yeme zevkine yeni tatlar katmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

En iyi mutfağın Türk mutfağı olduğunu kaydeden Başkent Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ali Haberal, "Yeni bir iş alanı, yeni bir meslek gelişen dünyada Türkiye'de aranan meslekler haline gelen gastronomiyi hizmete aldık. Kültür ve yemeğin birleşimi yurdumuzun her köşesinde ayrı bir yemek kültürü ve güzellik var. En iyi mutfak Türk mutfağıdır" açıklamasında bulundu.

Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da, "Başkent Üniversitesi'ni kurduktan sonra değişik bölümler oluşturduk. Türk mutfağı ile ilgili önemli kaynaklar belgeler var, bunları değerlendirmek ister misiniz? dediler. Ocak olmadan yemek yapabilir misiniz? Marifet orada. Ocak olmadan yemek yapabilmekte onun anahtarı bizdedir. Dünyada birçok yer gördüm bizim yemeklerimizin tadını bulmak zor. Aşçılarımız marifetli, bu konuda enerjiye ihtiyacımız var enerji olmadan bir şey yapamazsınız" şeklinde konuştu.

Gastronomi Duayeni Hüseyin Özer, "Dünyanın her yerinde Türk misafirperverliğini biz en üst seviyede yapıyoruz. Kuzumuz, tavuğumuz varsa keseriz. Ecnebi usulü yapmak doğru değildir. Burada Türk mutfağı olacak bir ilk yaşanıyor. Ben o Türk bölümünü üstlenmek istiyorum, onun için buraya geldim" ifadelerini kullandı.

Açılış renkli gösterilere de sahne oldu Aşçılar moda defilesi sunarken, "Dekanlar ve Müdürler" yarışıyor etkinliğinde Dekanlar ve müdürler hünerlerini sergileyerek en güzel makarnayı yapmak için birbirleri ile yarıştı. 7 kişinin yer aldığı yarışta Süreyya Üzmez, Deniz Orhun ve Hüseyin Özer'den oluşan jürinin belirlediği ilk üç kişiye ödül verildi.

Açılışa; Uluslararası Master Şef Deniz Orhun, TÜMAR ve TGA Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut'un yanı sıra, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal da katıldı.

Ankara’nın En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı

Ankara’nın En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.