Antalya Doyran Köyü
Doyran, Antalya'ya 15 km uzaklıkta, Saklıkent yolu üzerinde bir beldedir. Konumu nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerden biridir.
Köyün geçmişi hakkında gerçek bilgilerden de yararlanarak bir efsane oluşturulmuş ve bu dilden dile anlatılmıştır. Söylendiğine göre köy Teke Beyliği'nden önce de vardı. Bu bir efsane ile şöyle anlatılır. Köyün kurucusu evliya Pirinç Çelebi'dir. Pirinç Çelebi "Yedi Kardeşler" denilen ve hepsi evliya olan kardeşlerden birisidir. Kardeşlerden bir tanesi Antalya'ya yerleşen Şeyh Şücaeddin'dir. İkisi Doyran köyünde kalan evliya Fatma ve Zehra'dır. Bir tanesi, Saklıkent'e yakın Karçukuru yaylasında bulunan, Eren Dağı'nın zirvesinde mezarı olan Eren Dede'dir. Kardeşlerden biri Çakırlar köyünün kurucusudur. Çakırlar'a yerleşirken "burası benim mekanım olsun" diyerek sınırları çizmiş, gözleri çakır renkli olduğu için de köyün adı Çakırlar olmuştur. Diğer kardeş'in adı Ali, Duraliler köyünün kurucusudur. "Ben de burada durayım" dediği için köyün adı Duraliler olmuştur.
Teke beyi Pirinç Çelebi'nin kendinden habersiz cami yaptırdığını duyup iki asker gönderir. Askerler Pirinç Çelebi'ye gelip beyden habersiz cami yaptıramayacağını söylerler. Pirinç Çelebi de onları evine buyur eder ve onlara birer kepçe pilav verir. Ayrıca atlarına da birer avuç yem verir. Askerler hem kendilerinin hem de atlarının doymayacağını düşünürler fakat kendileri de atları da bitiremezler. Bu kerameti görünce bir hayli şaşıran askerler Pirinç Çelebi'ye hürmette bulunurlar.Daha sonra Pirinç Çelebi askerlere; beylerine selam söylemelerini, bu camiye karışamayacağını,yoksa onun gözlerini oyacağını söyler(bu lafı söylediği zaman Teke beyi gözlerine bir şeyin dokunduğunu hisseder.) Ayrıca askerlere:"Evladım bu camiyi bitirmek bana nasip olmayacak,yakın tarihte beyiniz geliversin ve camiyi bitiriversin" buyurur.Teke beyi Pirinç Çelebi'nin evliya bir zât olduğunu anlar.Çok geçmeden Pirinç Çelebi'nin yanına gelir.Geldiği vakit Pirinç Çelebi'yi öbür aleme intikal etmiş olarak bulur.Defnini gerçekleştirir ve caminin kalan kısmını yaptırır. Caminin isminide Pirinç Çelebi Camii koyar.
Yakın zamanda gerçekleşen bir hadiseyle türbesinin yapımı bir kişiye nasib olmuştur.
Doyran'ın yakın çevresi yeraltı kaynakları bakımından çeşitli bir bölgedir. Bölgede zımpara, barit ve boksit madenlerinin yanı sıra altın, gümüş, krom, bakır, kurşun, çinko, mangenez, kuvarsit, maden kömürü, dolomit, alüminyum ve olivin madenlerinin aranması ve işletilmesi faaliyetlerinde bulunulmaktadır.[1]
Ayrıca, Antalya'nın batısındaki Elmalı ilçesinden geçen Helen Yayı'nın uzantısı bulunmaktadır. Bu hat Burdur-Isparta hattında çeşitli kırıklar oluşturmuştur. Buradaki deprem riski olan yerler Antalya çevresinde olduğu için Antalya ikinci dereceden deprem bölgesi sayılmaktadır.
Köye 512 ve 522 nolu hatlar ile ulaşılabilinmektedir. 512 nolu hat Gürsu Toplu Taşıma Aktarma Merkezi'nden, 522 nolu hat Terminal Toplu Taşıma Aktarma Merkezi'nden kalkmaktadır.
Pirinç isminin kalmasının sebebide,Allah dostu olan bu zat,birgün tarlasını sularken yerde pirinç tanesi görmüş ve çok üzülmüş. Peygamber efendimizin Sevdiği bir şey nasıl olurda ayaklar altında olabilir demiş ve onu oradan kaldırmış. Demek ki:Allah dostu olmak;Yaradanın en sevdiğinin,sevdiği bir pirinç tanesine, hürmet ettirecek kadar hassas olmayı gerektiriyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.