Antalya Gündoğmuş Güneycik Köyü
Güneycik Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Güneycik mahallesinin kuruluş tarihi hakkında elimizde kesin belgeler yoktur. Ancak bugünkü yerleşim yerine 550- 600 yıl kadar önce yerleşildiği sanılmaktadır.
Köy ilk zamanlar köy arazisi içinde bulunan Kızılyer –Üçağaç mevkisinde oturmuş. Atalarımızın anlattığına göre, bugünkü mevcut suyun bulunduğu yer gör orman ve makilerle kaplı olduğu için suyu ancak bir teke bulmuş. Çoban, suyun bulunduğu yeri tarif ederken güney veya güneycikte bir su olduğunu o günün ileri gelenlerine haber vermiş. Mevcut köy deresi denilen suyun etrafı açılmış ve güneycik mahallesi suyun etrafına yerleşmiş.
Antalya iline 120 km, Gündoğmuş ilçesine 30 km uzaklıktadır. Güneycik mahallesine ulaşım mahallede bulunan minibüs ve Gündoğmuş – Antalya seferi yapan Gündoğmuş minibüs işletmeleri ile sabah ve öğleden sonra olmak üzere karşılıklı dört sefer ile sağlanmaktadır. Konya-Seydişehir-Akseki-Antalya Karayoluna 5 km. uzaklıktadır. Yol asfalt kaplamadır. Yol genişletme çalışmaları devam etmektedir.
Turizm
Köy deresinde, mahallenin kuruluşu ile hemen hemen aynı yaşta olan, büyük bir bölümü çürümüş ve yıkılmış çınar ağacı canlı bir tarih olarak hala ayaktadır. Fakat sahip çıkılmadığı takdirde büyük bölümü yok olduğu gibi, o da yok olacaktır. Büyüklerimizin anlattığına göre bu ağacın kovuğuna iki hatta üç eşek girip sıcaktan ve yağmurdan korunurmuş. Ne yazık ki şu anda sadece gövdesinin dörtte biri ayakta. Bu haliyle bile turistlerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca mahallesimüz hudutları içersinde Roma dönemine ait TOL mevki tarihi yapı ve lahitlerle dolu bir alan keşfedilmeyi bekliyor. Selçukluları Alanya’ya bağlayan kervan yolunda, Alara Çayından geçişi sağlayan ALİ KÖPRÜSÜ ihtişamıyla hala ayakta, ama onun da bakıma ihtiyacı var.
ANTALYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ANTALYA İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
Mahalleden göçen nüfusun büyük bir bölümü de Manavgat’ta yerleşmiştir.
Mahallenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık iken, her geçen gün mahalleden genç nüfusun ayrılmasıyla tarım hemen hemen yapılamaz hale gelmiştir.
Ticari ilişkileri genel olarak 35 km. mesafedeki Manavgat ilçesi iledir. Mahallede Akdeniz bölgesi ürünleri yetişmektedir. Narenciye ve zeytin son yıllarda yetiştirilen ürünlerdendir. Ayrıca mahallede arıcılıkla uğraşan kişi sayısı da bir hayli fazladır. Bal üretimi de mahallenin önemli gelir kaynaklarındandır. Davar (Keçi) ve koyun yetiştiriciliği her yıl azalmakla birlikte ailelerin geçim kaynaklarındandır. Az da olsa büyükbaş hayvan da beslenmektedir. Mahallenin gençleri ticaret veya turizm sektöründe çalışmaktadır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.