Antalya Korkuteli Küçükköy Köyü
Küçükköy Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Antalya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Küçükköy, Antalya'nın Korkuteli ilçesine bağlı bir mahalledir. Antalya iline 45 km(Naldökenden), Korkuteli ilçesine 14 km uzaklıktadır. YÖRÜK AFŞAR TÜRKMENLERİ kültür ve gelenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.
Mahallenin adı bilinenin aksine Korkuteli ilçesinin en küçük mahallesi olduğu için değil mahallenin kurucusu olan Küçük Ali Fahrettin dededen gelmektedir.1970 yılında köy belediyelik olunca bu ismi almıştır.
Mahallenin kurulması 1200 lü yıllara dayanmaktadır.
Küçükköy; 'Antalya'nın Bizanslılardan alınmasıyla Antalya yöresine dağılan Türkmenler (yörükler) bu bölgeye yerleşmeye başlamışlar. Bu yörede hayvanlarını otlatan yörük aşiretlerinden iki kardeş Büyük Ali Fahrettin ve Küçük Ali Fahrettin, Selçuklular döneminde bu bölgede savaşan iki beylikten zayıf olana yardım ederler, savaşı kazanan beylik de bu iki kardeşe burayı yurt edinmeleri için verir ve küçük köy küçük Ali Fahrettin'in önderliğinde kurulur. Küçük köy'ün kuruculu olarak bilinen Küçük Ali Fahrettin'in Ali Fahrettin Dede'nin mezarı belde mezarlığında bulunmaktadır. Bu zatın mezar taşında Ali Fahrettin Dede'nin 1346-47 yıllarında vefat ettiği yazmaktadır. Bu bilgiler ışığında ve Küçükköy Belediyesi'nde bulunan bir belgeye göre de, 'Teke Sancağı'na tabii Istanoz (Korkuteli) nahiyesine bağlı Ali Fahrettin'-i Sağir Karyesi'nin (Küçük Ali Fahretdin Köyü'nün ilk muhtarının Sarıca oğlu Şahali) ikinci muhtarının ise Osman Oğlu İbrahim olduğu bunun 1799 tarihine yani 3. Selim zamanına rastladığı bilinmektedir.'
Korkuteli İlçesi'ne 13, Tahtalıbel üzerinden gidilirse Antalya'ya 45 kilometre uzaklıkta olan Küçükköy Beldesi, 1979 yılında belediye olmuş. Son sayımda nüfusu 3000 dolayında olan belde, Torosların bir kolu olan Beydağları'nın arka yüzündeki ovaya bakan yamaçta kurulmuş.
Kasabada genelde Akdeniz yemekleri yapılmakta olup,özellikle tarhana çorbası meşhurdur.Tatlılardan ise kaymak tatlısı her bireyin tatmak istedediği bir lezzet harikasıdır.
Milli kaleci Rüştü RENÇBER Türkmen diyarı Küçükköy kasabasındandır. .....Celal BORAZAN Not.Kücükköy 1979 senesinde degil 1970 li yillarin basinda belediyelik olmustur.Acizane bendeniz 1973 yilinda ilkokul birinci sinifa giderken beldenin ilk belediye baskani Saban aga diye bilinen Saban KARATOPAK idi.1979 daki belediye baskani ise ayni zamanda 3.baskan olan benim dedem Ibrahim KARA dir........Ömer ÜNVER
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ama son yıllarda bölgenin en hızlı meyve merkezi haline gelmiştir.Türkiye de tarım alanında ekin biçme yani biçer döver makinası olarak Ülkeni 1/4 oranına sahiptir.Kasabada son yıllarda Kültür Mantarcılığı da yapılmaya başlanmıştır.
Beldede halkın tamamına yakını tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Yıllar önce halkının tamamına yakını iş için Antalya Ovası'na pamuk ve narenciye toplamaya giden beldede, meyvecilik, mantar üretimi ve seracılığın yaygınlaşmasıyla şimdi dışardan işçi geliyor. 10 yıl öncesine kadar işçi göçü veren belde şimdi göç alan bir yöre durumuna gelmiş. Yaklaşık 50-55 bin dekar arazisi bulunan beldenin 50 bin dekarı mera olmak üzere 70 bin dekara yakın yayla arazisi de var. Beldenin yayla arazisinde daha çok küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. beldede yılda 20 bin ton dolayında elma üretimi yapılırken belde kurulu bulunan 130 dekarlık yeni seralarda karanfil ve sebze üretimi yapılıyor. Beldede üretilen karanfillerin tamamına yakını da Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Beldenin yaylalarında ise 45 bin baş küçükbaş koyun keçi yetiştiriciliği yapılırken, büyükbaş hayvan sayısının da iki bin dolayında Bir ayrınıtı Dini anlamda Bölgenin en fazla Hafız ve İmam Hatibini yetiştiren yeridir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.