Araştırmacı Fatma Orhan Tahralı’dan ‘Esab’ Ziyareti

Araştırmacı Fatma Orhan Tahralı’dan ‘Esab’ Ziyareti

Belçika'da Antwerp Üniversitesi Görsel ve Dijital Kültür Araştırma Merkezi'nde öğrenim gören Eskişehirli doktora öğrencisi Araştırmacı Fatma Orhan...

Belçika'da Antwerp Üniversitesi Görsel ve Dijital Kültür Araştırma Merkezi'nde öğrenim gören Eskişehirli doktora öğrencisi Araştırmacı Fatma Orhan Tahralı, "Eskişehir-Emirdağ ve Brüksel'de Yaşayan "Türk Gençleri" Üzerine Araştırma" yapmak üzere, Eskişehir Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB)'ı, Eskişehir'deki dernek bürosunda ziyaret etti.

Ziyaret esnasında; Eskişehirli ve Emirdağlı şair ve yazarlar da hazır bulundu. Yüksek lisansını; Belçika'daki Eskişehirli ve Emirdağlıların medya ile olan etkileşimi üzerine yaptıktan sonra, doktora araştırmasını da bu konuyu derinlemesine çalışmak isteği ile Eskişehir'e gelen Fatma Orhan Tahralı, ESAB Başkanı Ahmet Urfalı ve Eskişehirli, Emirdağlı şairler ve yazarlarla ESAB Derneği'nde bilgi alışverişinde bulundu. 1960'lı yıllarda misafir işçi programıyla başlayan Eskişehirli ve Emirdağlıların Belçika'ya olan göç hikâyesi; hem Belçika'da hem de Eskişehir ve Emirdağ'da ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler bıraktı ve bırakmaya devam ediyor. Belçika'ya göç eden Eskişehir ve Emirdağlılar; genelde Emirdağ'dan Brüksel, Gent, Antwerp gibi şehirlere yerleşerek Türk diasporasını oluşturdular. Geçtiğimiz 50 yıldan uzun bir süredir Belçika'da yaşayan Eskişehir ve Emirdağlılar, bu göç tecrübesi ve birikimini kendilerinden sonraki kuşaklara iletmektedirler. Bu süreçte; Eskişehirli ve Emirdağlılar; misafir işçilerden, ulus ötesi yurttaşlara dönüştüler. Bu süreci analiz etmek üzere; Belçika'dan örnek şehir olarak Brüksel'de, Türk diasporasında yaşayan gençler ve anavatanda göç kültürünün oluştuğu bir kent örneği olarak Eskişehir ve Emirdağ'da yaşayan gençlerin kimlik oluşumunda medyanın rolü üzerine saha araştırmaları yapılmaktadır.

Eskişehirli doktora öğrencisi Araştırmacı Fatma Orhan Tahralı, "Belçika, Eskişehir ve Emirdağ'ına dönen gençlerle doğrudan ve bire bir mülakatlar, araştırmalar gerçekleştiriyorum. Ayrıca araştırmamla ilgili olarak sivil toplum örgütleriyle de görüşmeler yapıyorum. Emirdağ'ın göçle birlikte geçirdiği ekonomik, sosyal ve kültürel değişimleri, ayrıca diasporik bir kent örneği olarak ele alınan Brüksel'deki Türk diasporasının yapısını, göçün bu kentte ve bu kentte yaşayan Türk diasporası üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlıyorum" dedi.

Eskişehir - Emirdağ Kültür ve Sanat Derneği (ESAB) Başkanı Ahmet Urfalı da ; "Emirdağ toplumunun yaklaşık üçte biri Belçika'da yaşamaktadır. Elli yıl'dan beri devam eden göç nedeniyle sosyolojik anlamda pek çok değişimleri yaşayan Emirdağ toplumu, araştırmacıların dikkatini çekmektedir. Bu konu da her yıl çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Fatma Orhan Tahralı'nın, Eskişehir, Emirdağ ve Belçika'da yaptığı bu araştırma için; elimizde bulunan bilgi ve belgeleri kendisine verdik. Sonuçları itibarıyla faydalı bir araştırma olacağına inanmaktayız" dedi.

Araştırmacı Fatma Orhan Tahralı’dan ‘Esab’ Ziyareti

Araştırmacı Fatma Orhan Tahralı’dan ‘Esab’ Ziyareti

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.