Arkeolojik Değerlerin Kent Yaşamına Dahil Edilmesi Tarsus Çalıştayı
"Türkiye'de Şehir Planlama Sürecine Kentsel Arkeolojik Değerlerin Dahil Edilmesine Yönelik Yönetim Geliştirme Projesi Örnek Çalışma Alanı Tarsus Tarihi...
"Türkiye'de Şehir Planlama Sürecine Kentsel Arkeolojik Değerlerin Dahil Edilmesine Yönelik Yönetim Geliştirme Projesi Örnek Çalışma Alanı Tarsus Tarihi Kent Merkezi" başlıklı projenin sonuçlarının "Arkeolojik Değerlerin Kent Yaşamına Dahil Edilmesi Tarsus Çalıştayı" konulu kitap tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, "Doğduğumuz, büyüdüğümüz kentimiz açısından oldukça önemli bir proje. Geçtiğimiz hafta da yine Odamızın desteklediği Tarsus Kırsalı Yüzey Araştırmaları Sunumu gerçekleştirildi. Tarsus Ticaret Odası olarak sadece sanayi alanında değil, bacasız sanayi olan turizm ve tarih konusunda da kapsamlı çalışmalarda yer almaya çalışıyoruz. Bu tip çalışmalara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğiz" dedi.
Projenin editörleri arasında yer alan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burak Belge "Arkeolojik Değerlerin Kent Yaşamına Dahil Edilmesi-Tarsus Çalıştayı"nın kapsamı ve amacı konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.
Burak Belge, "Araştırma projesi, Türkiye'de çok katmanlı tarihi kent merkezlerindeki kentsel arkeolojik değerlerin, özellikle toprak altı arkeolojik katmanların planlama sürecine girdi sağlayabilmesine yönelik yöntem geliştirmeyi amaçlamaktadır" dedi.
Tarsus'ta yerleşik alan içerisinde kalan kentsel arkeolojik potansiyel ve çevresel değerler açısından 5 alt bölge tanımlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Burak Belge, "Birinci bölge Gözlükule Höyüğü ve yakın çevresi. İkinci bölge Donuk Taş olarak bilinen tapınak. Üçüncü bölge yine Roma döneminden kaşan Sütunlu Cadde-Roma Yolu. Dördüncü bölge Zeytin Pazarı yakınlarında bulunan su yapısı. Beşinci bölge ise Makam Camii, Roma Hamamı ve Köprüsü gibi önemli arkeolojik verilerin yanı sıra kentin geleneksel ticaretinin sürdürüldüğü Tarihi Kent Merkezi ve yakın çevresi olarak belirlenmiştir" diye konuştu.
Toplantıya TSO üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılara Çalıştay'ın detaylı şekilde anlatıldığı kitap dağıtıldı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.