Artvin Hopa Başköy
Başköy hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Artvin iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?
Başköy, Artvin ilinin Hopa ilçesine bağlı bir köydür. Artvin iline 79 km, Hopa ilçesine 9 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde insanlar kendi ihtiyacını sağlamak amacıyla; hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadırlar. Hayvancılık kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla inek besleme ve kümes hayvancılığıdır. Bölgede yetişen meyveler; armut, siyah üzüm, kara yemiş, erik, kiraz, elma'dan oluşmaktadır.
Ticari tarım ürünü olarak Çay bitkisi çay fabrikalarına satılmaktadır. 1980'li yılların sonuna kadar Sultan Selim tepesi'nin de içinde bulunduğu bölgede ekonomik amaçlı ormancılık faaliyeleri yürütülmekteydi. Laz kültürü egemendir. Köyde yaşayan insanlar İslam dininin Sünni mezhebinde Hanefi dır. Merkezinde cami ve mezarlık bulunmaktadır. Cami 1980 yılında yenilenmiştir. Köyde yaşayan insanlar Lazca ve Türkçe konuşmaktadırlar. Köyde geçmişte yapı ve mimari türü olarak gürgen ve kestane ağaçlarından inşaa edilmiş ahşap yapılar, zamanla yerlerini betonarme yapılara bırakmıştır. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün eski adı Lazca Mxigi (Hıgi)'dir. Hopa'dan ve denizden dağları aştıktan sonra ilk gelen yerleşim bölgesidir. Köyün en yüksek noktası Sultan Selim tepesidir. Halk arasında Yavuz Sultan Selim Trabzon'da vali olduğu 1508 yılında bu bölgeye geldiği söylenmektedir. Adı dağa verilmiştir ve halen kullanılmaktadır. Yavuz Sultan Selim'in atının ayak izinin bu tepede olduğu söylencesi vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.