Artvin’de kurbanlıklar pazara indi, fiyatlar alıcıları tedirgin etti
Artvin'de Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarında günler sakin geçiyor.
Artvin'de Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarında günler sakin geçiyor.
Artvin merkez Artvin-Erzurum Karayolu'nun kenarında kurulan Hayvan Pazarı'nda Kurban Bayramı'na 10 gün gibi kısa bir süre kala durgunluk hakim. Henüz bayram havasının başlamadığı pazarda, hareketliğin satıcılar tarafından hafta sonu başlaması ümit ediliyor.
Geçen yıla oranla yem fiyatlarının artmasına rağmen hayvan fiyatlarının uygun olduğunu dile getiren üreticiler, pazarda azda olsa hareketlilik olduğunu, ancak çoğu alıcının sadece baktığını kurban almadan pazardan çıktıklarını belirttiler. Henüz satışların beklenenin altında olduğunu dile getiren Taner Köse, "Satışlarımız yeni yeni başladı. Daha ciddi bir satış yaptığımız yok ama bir iki tane sattık. Alıcılar önce fiyatına bakıyor, bütçesine uygun mu değil, kaç kilogram gelir, kendisine kaç kilogramda hayvan düşer bunlara bakıyor" dedi.
Kurban Bayramı'na az bir zaman kala kurbanlık hayvanlarını pazarlara getiren besiciler dişi hayvan kesiminin yasaklanmasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu durumun alıcıları da etkilediğini söyledi. Hayvan fiyatlarının hayvana verilen yem fiyatını karşılamadığını dile getiren Selçuk Gümüş ise, "Hayvancılık zor bir sektör, bununla yaşam mücadelesi veriyoruz. 9 tane hayvanımız var, besisini yaptık pazara getirdik. Allah'ın izniyle bismillah dedik. Biraz fiyatların çok yüksek olduğunu düşünüyor insanlar. Ama bizim için öyle değil. Maliyetlerimiz çok ağır. Özellikle ot saman maliyetleri epey bir arttı. Gerektiği gibi mücadelemizi veriyoruz. Bakanlığın verdiği kararın ardından da çok sıkıntılara girdik. Çiftleşmeyen hayvanlarımız var, bunlarla nasıl mücadele vereceğiz. Yulaf fiyatları arttı, yoncanın tonu bin 200 liraya çıktı. Nasıl mücadele vereceğiz, bunun için devletimizden destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bir yıl ile 10 yılı kazanmış olabiliriz"
Bir başka besici Muhammet Akdemir ise uygulama sayesinde hayvanların artacağını ve sonraki yıllarda üretici içinde, tüketici içinde bu durumun faydalı olacağını ifade etti. Akdemir, "Dişi hayvan satışı ve kesimi, üretim daha iyi olsun, hayvan sayısı artsın diye bu yıl Tarım Bakanlığımız tarafından yasaklandı. Onun içinde bu yıl hayvan pazarlarında dişi mal olmayacak. Sadece olursa veteriner hekimlerimizin verdiği onay ile olacak. Ben üreticiyim beni mağdur etmez, çok mantıklı bir şey çünkü dişi hayvanları kestiğimizde bu pazarda yarın daha da az hayvan olacak. Tüketiciye de hayvan lazım yeterli olmuyor. Bir yıl ile 10 yılı kazanmış olabiliriz" dedi.
Kurbanlık hayvan fiyatlarının satıcıya göre iyi fakat alıcıya göre biraz pahalı olduğunu dile getiren Reşat Güneş ise, Bakanlığın vermiş olduğu kararın Kurban Bayramından önce olmasının vatandaşı mağdur ettiğini dile getirerek, "Kurban zamanında alınacak bir karar değildir aslında. Bir daha ki yıl için olsa daha iyi olurdu. Çünkü şimdi satıcı kurbanlıklarını yetiştirdi piyasaya sürecek. Onun için gelecek yıl olsa daha iyi olurdu" şeklinde konuştu.
Kurbanlık fiyatlarını pahalı bulan Gülpaşa Gümüşgöz de, "Fiyatlar pahalı. Ufak baş olacak ki herkes bütçesine göre kurbanlık seçsin. Şuan da bizim bütçemiz yetmiyor bu malı almaya" şeklinde konuştu. Bakanlığın kararının yerinde bir karar olduğunu dile getiren Gümüşgöz, "Hayvan artar. Üretim arttığında hayvanda ucuz olur, millete memlekete faydalı olur" dedi.
30 yıldır hayvancılıkla uğraşarak geçimini bu yol ile sağlayan hayvan satıcısı Nejdet Uzun ise, "Yerimiz biraz yüksek olduğundan hayvancılık dışında başka bir iş yapmamız mümkün değil. Tabi ki maliyetler çok yüksek, 1 torba yem olmuş 65 TL bunun altından nasıl kalkacağız bilmiyorum. Bu hayvanları kurban da sattık sattık, satamazsak ister itemez hayvanlarımız kasaba düşmek zorunda. Kasaba düşünce de zarar edeceğiz. Yetkililer buna ne edecek onu da bilmiyoruz tabi" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.