Asansörler İçin Yeni Yöneltmelik Uyarısı
Gaziantep Asansör Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (GASSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Akgöz, yeni asansör yönetmenliğinde sürenin daraldığını...
Gaziantep Asansör Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (GASSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Akgöz, yeni asansör yönetmenliğinde sürenin daraldığını açıkladı. Akgöz, "2014/33/AB yönetmeliği olarak hazırlanan ve asansörlerdeki yeni uygulamalar için tanınan süre 20.07.2017 tarihinde son" olduğunu söyledi.
Gaziantep Asansör Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (GASSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Akgöz, "2014/33/AB yönetmeliği olarak hazırlanan ve asansörlerdeki yeni uygulamalar için tanınan süre 20.07.2017 tarihinde son bulmaktadır. Bu tarihten itibaren EN81-20 ve EN81-50 standardına uygun asansörler yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu durum asansör kuyu diplerinin, kuyu duvarlarının ve makine dairelerinin statik ve yükseklik olarak değişiklikleri ilk etapta hazırlanmasını öngörmektedir. İlk etapta bunların uygun olarak yapılması asansör montajı esnasında çözümsüz sorunların önüne geçmiş olacaktır. Asansör montajı sırasında yapılması gereken ilave tedbir ve uygulamalar sonrasında giderilebilecek gibi görünmemektedir. Kuyu içerisine, asansör kapı önüne ve makine dairesine yapılacak olan aydınlatma şiddetleri eskiye oranla değiştirilmiş olup bu şiddetler önemli derecede artırılmıştır. 2007 yılında uygulamaya sokulan yangına dayanıklı kapılar bu yönetmelikle birlikte kabinler içinde geçerli olacaktır. Kabin tabanı, tavanı ve yan duvarları önceden kullanılan malzemeleri ortadan kaldırmıştır. Kabin taban malzemesi -cf1-s2 Kabin tavan malzemesi -cs2-d0, Kabin yan duvar malzemesi -cs2-d1,üründe malzemelerden oluşturulacaktır. Kuyu dibine montaj edilecek merdiven, ölçüleri hesaba katılarak taşınabilir veya sabit olabilmektedir. Yine kuyu dibi yüksekliği hesaba katılarak acil stop adedi ve mesafesi, kuyu aydınlatma anahtarı mesafesi, kuyu dibine ilave olarak bakımcı kumandası, yapılan kabinlerin tavan mukavemeti,son kat yaşam alanı,kabin üstü korkuluk yüksekliği,yarı otomatik kapılarda telli camın yerine üretici işaretli lamine cam zorunluluğu, kapıların 300 N şiddete karşı şekil değiştirmeme özelliği, klavuz raylarının montajının cıvatalı olma zorunluluğu, asansör makinesında bulunan volan'a uygulanan kuvvete göre UPS,şiddetin büyüklüğüne göre elektrikli kumanda butonu zorunlu hale getirilmiştir. Kabin butonlarının düğme yükseklikleri, dış ve iç butonlara sesli ikaz(buzzer),kapı açılıp kapanması sırasında Türkçe olarak konuşma zorunluluğu getirilmiştir. Yine bu standartta göre asansör kuyu duvarları tuğla gibi malzemeden yapılamayacaktır. Asansör kuyusunun altında bir yaşam alanı varsa(garaj vb.)bu tip kuyu tabanları 5000 N'a dayanıklı olduğuna dair statik rapor hazırlanacaktır. Bundan önceki yönetmelikte olduğu gibi yine denge ağırlığına hız regülatörü uygulaması devam etmektedir. 20.07.2017 sonrası alınacak olan iskanlarda bu yönetmelik geçerli olacağından önceden anlaşması yapılan asansörlerin bu tarihten önce tescil işlemlerinin sonuçlandırılması ciddi önem arz etmektedir. Aksi taktirde yukarıda belirttiğimiz koşulların yapılması çok zor olacaktır" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.