Asemptomatik nedir, Asemptomatik hasta ne anlama gelir?
Asemptomatik nedir, Asemptomatik hasta ne anlama gelir? soruları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un "asemptomatik" hastalardan koronavirüs bulaşıp bulaşmadığına dair açıklamasından sonra araştırılıyor.
Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.
Kovid-19 taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen "asemptomatik" hastalardan virüsün bulaşmasına ilişkin tartışmalara da değinen Ghebreyesus, "Şubat ayının başından beri, asemptomatik kişilerin Kovid-19 bulaştırabileceklerini söyledik ancak asemptomatik bulaşmanın derecesini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. Bu araştırma halen devam ediyor." diye konuştu.
Asemptomatik nedir?
Asemptomatik, semptom-belirti vermeyen, sessiz seyreden, subklinik hastalık. Asemptomatik ve subklinik birbirine yakın terimlerdir. Subklinik, normalden az belirtinin olduğu ya da hiç semptom vermeyen hastalıklarda kullanılır.
Hastalığın Asemptomatik Olmasının Önemi
Tanı koymada zorluğa neden olur. Hasta hastalığının ciddiyetini anlamayabilir ve tedavisini aksatabilir (şikayete sebep olmayan kanser, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi)
Asemptomatik infeksiyonu olan hasta onu bilmeden başkalarına bulaştırabilir.
Asemptomatik hastalığa örnekler?
Asemptomatik kolelitiazis: Ağrı yada başka bir şikayete neden olmayan safra kesesi taşı. Başka nedenlerle Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi vb. görüntüleme yöntemleri sırasında safra kesesi taşı saptanır.
Asemptomatik bakteriüri: İdrarda bakteri bulunması ancak üriner sistem enfeksiyonu veya piyelonefrit belirtisi olmaması (bel ağrısı, idrarda yanma sızı, kan, idrar renginde bulanıklık). Bu durum, bazen semptomatik idrar yolu enfeksiyonundan önce oluşur. Yaşlı kadınlarda ve kalıcı üriner kateterli (idrar sondası olan) hastalarda yaygındır. Çocuklarda altta yatan idrar yolları anormalliklerinin bir işareti olabilir. Gebelerde 12-16. haftalarında asemptomatik bakteriürinin taranması önerilir. Asemptomatik bakteriürisi olan gebe kadınlara ve ürolojik işlem planlananlarda ameliyat öncesi antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Okul çağındaki çocukların taranmasının bir faydası ve gereği yoktur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.