Aşı Olmalı Mıyım?

Aşı Olmalı Mıyım?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre; salgının başladığı 2019’dan bu yana 110 milyondan fazla insana virüs teşhisi kondu ve bu nedenle 2,4 milyondan fazla kişi öldü.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre; salgının başladığı 2019’dan bu yana 110 milyondan fazla insana virüs teşhisi kondu ve bu nedenle 2,4 milyondan fazla kişi öldü. Bununla birlikte, virüsün yayılmasıyla mücadele etmenin yollarını bulmak ve enfekte olanlara yardım edecek tedavileri belirlemek için aylarca süren mücadelenin ardından, aşılar bir süre önce kullanılmaya başlandı.

DSÖ, şu anda geliştirilmekte olan 200’den fazla aşı olduğunu ve 60’tan fazla aşının klinik denemelerden geçme sürecinde olduğunu tahmin etmektedir. COVID-19’a karşı yeni aşılar oluşturulup test edildikçe, mevcut aşılar, gelecekteki enfeksiyonlara karşı aşılamayı sağlamak için daha donanımlı hale gelecektir.

AŞININ YAN ETKİLERİ

Aşıların tüm dünyaya yayılması ve virüsün durdurulması, herkes için hayati önem taşımakta ancak şu anda bir çok ülkede öncelikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlara ile sağlık çalışanlarına uygulanan aşıların herkese etkili bir şekilde dağıtılması zaman alacak.

Her aşının olduğu gibi COVID-19 aşılarının da yan etkileri var. Bu yan etkiler; enjeksiyonun yapıldığı bölgedeki ağrı ve şişlikten ateş ve baş ağrısına kadar değişiyor. Genellikle birkaç gün içinde kaybolan yan etkilerin devam etmesi durumunda bir uzmana görülmek gerekir. Yan etkilerin kısa süreli ve ölümcül olmadığı düşünülüp, faydaları göz önüne alındığında uzmanlar aşı yaptırmanın daha uygun olacağını belirtiyor.

AŞIDAN SONRAKİ SÜREÇ

Aşı olan kişilerin, aşılandıktan sonra virüse yakalanma olasılıkları oldukça düşük, yakalansa bile hastalığı hafif atlatma oranları oldukça yüksektir. Aşının yüzde yüz etkili olmama sebebi ise; virüsün değişkenliğine bağlıdır. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.