Aşırı Sıcakta Bekleyen Tehlikeler

Aşırı Sıcakta Bekleyen Tehlikeler

Özel Hatem Hastanesi Beyin,Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yeral, aşırı sıcaktan kaynaklanan tehlikelere karşı uyarılarda bulundu.

Özel Hatem Hastanesi Beyin,Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yeral, aşırı sıcaktan kaynaklanan tehlikelere karşı uyarılarda bulundu.

Özel Hatem Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yeral, yaz mevsiminde aşırı sıcaklar ve yüksek nemin, özellikle orta yaş grubundaki bireyler için yüksek riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. Sıcaklarda insanları bekleyen tehlikeler hakkında da bilgi veren Op. Dr. Yeral, "Aşırı sıcaklarla birlikte görülen yüksek nem, nefes darlığı, yüksek ateş, baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi birçok soruna zemin hazırlamaktadır. Sıcak ile beyin kanamaları arasında direkt bir ilişki bulunduğu henüz ortaya konmadı ancak sıcak, tansiyon yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla beyin kanaması riskini de arttırdığı kabul ediliyor. Nemle birleşen sıcak hava, özellikle 55 yaş üstü yüksek tansiyon hastaları için daha büyük bir tehlike oluşturmaktadır" dedi.

Beyin kanamasının belirtileri

Genç yaş grubunda beyin damarlarında baloncuk veya damar anomalisi varsa beyin kanamasının görülebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Yeral, "Yazın aşırı sıcaklarda beyin kanamasına yol açabilen tansiyon yükselmesi, genellikle ağrıyla belirti vermektedir. Enseyle başın birleştiği yerde şiddetli ağrı ortaya çıkıp başın arkasına yayılmaktadır. Tansiyonun yükselmesine bağlı beyin kanamasını hastalar, hayatları boyunca hissettikleri en şiddetli baş ağrısı şeklinde tanımlamaktadır. Ağrıyla beraber hasta, bilinç kaybına uğrayabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden hastaneye gidilmelidir" ifadelerini kullandı.

"Tansiyon hastaları özellikle dikkat etmeli"

Yeral, aşırı sıcak havaların etkisiyle tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesinin, beyin kanamasına da davetiye çıkarabileceğine işaret ederek, "Beyin kanamasına başka (doğumsal damar değişiklikleri, pıhtılaşma bozuklukları, pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı, bazı karaciğer hastalıkları, yüksek dozda alkol kullanımı, v.b.) nedenlerin de yol açtığı bilinmektedir. En önemlisi yüksek ve dengesiz tansiyondur" şeklinde konuştu.

"Günlük yaşama özen gösterilmeli"

Yeral, aşırı sıcaktan kaynaklanan beyin kanamalarına karşı bazı önlemlerin alınması gerektiğine de dikkat çekti. Aşırı sıcaklarda sokağa çıkılmamasını isteyen İbrahim Yeral, "Aşırı sıcaklarda sokağa çıkmak zorundaysanız vücudunuzdaki aşırı su kaybını önlemek için fiziksel aktivitelerinizi sabah serinliğinde ya da öğleden sonra yapmanız gerekmektedir. Bünyenin alışkın olmadığı efordan kaçınılmalıdır. Yüksek nemli ve güneş ışınlarının etkili olduğu 10.00 - 16.00 saatleri arasında sokağa çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklarda dışarıdaysanız su ihtiyacı beklenmeden su tüketilmelidir" diye konuştu.

Yeral, gündelik yaşamda hissedilenden daha şiddetli ağrı hissedilmesi durumunda ise hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurulmasını istedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.