Asırlardır Sürdürülen Gelenek: ’Yaran’

Asırlardır Sürdürülen Gelenek: ’Yaran’

Ahilik kültürünün bir paçası olan ve asırlardır Çankırı'da yaşatılan "Yaran" geleneği çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Ahilik kültürünün bir paçası olan ve asırlardır Çankırı'da yaşatılan "Yaran" geleneği çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çankırılılar Selçuklu ve Osmanlılardan kalan geleneği yaşadıkları kentlerde de devam ettiriyor.

Oğuzlar zamanından bu yana sürdürülen ve Ahilik kültürünün bir parçası olan "Yaran" geleneği, düzenlenen etkinliklerle sürdürülmeye çalışılıyor. Her yıl kış aylarında yapılan geleneğe göre eski Türklerdeki 24 Oğuz boyunu temsil eden meclis, Büyükbaşağa, Küçükbaşağa ve 22 "Yaran"dan oluşturularak, geceye katılan davetlilere çeşitli ikramlarda bulunuyor.

Başkent Ankara'da Çankırılıların kurduğu "Yaran Meclisi"nde düzenlenen programda halk oyunları gösterisi sunuldu ve türküler seslendirildi. Büyükbaşağa ve küçükbaşağanın yönettiği mecliste misafirler, "adaba uymadıkları" gerekçesiyle "tura" adı verilen urganla ellerine vurularak cezalandırıldı.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazında sona eren "Yaran Meclisi"nde okunan tekerlemelerin yanı sıra, "Benim tavuğumu kim yedi?", "Deveci Birol", "Samıt", "Yüzük Saklama" gibi çeşitli oyunlar da oynandı.

Gecede misafirlere seslenen Başağa Sadık Çolak, Türk milletinin asırlardan beri sürdürdüğü en önemli geleneklerden biri olan Yaran Meclisi'nde, nefs ve öfkenin önüne geçildiğini belirterek yaranların kardeşlik hukukuna göre hareket ettiğini kaydetti.

Misafirlerin "kalk git kahvesi" adı verilen ikramla uğurlandığı gece sabah ezanına kadar devam etti.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.