Aşkale Çatalbayır Köyü
Çatalbayır Köyü haberleri, Aşkale Çatalbayır köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çatalbayır köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Çatalbayır köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Aşkale Çatalbayır Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çatalbayır Köyü son dakika gelişmeleri, Çatalbayır Köyü ne özgü yemekler, Aşkale Çatalbayır Köyü nün tarihi, Çatalbayır Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çatalbayır Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çatalbayır Köyü , Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatalbayır Köyü Resimleri ve Çatalbayır Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Aşkale Çatalbayır Köyü Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?
ÇATALBAYIR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Çatalbayır, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.
Eskiden köy şimdi bulunduğu yerin tam arka kısmında kurulmuş bir Ermeni kentiydi. Bu kent zamanına göre modern bir kentti. Bu kentte hastane, postane gibi birçok hizmet birimi vardır Zamanla yok olmuştur, yok olma süreci bilinmemektedir. Dönemin halkının Kurtuluş Savaşı'na önemli katkıları olmuştur. Savaş yıllarından sonra mahallenin içindeki birtakım kimseler -özellikle Türkler- bugün Çatalbayır diye adlandırılan, eski adıyla "Penek" (Aşağı Penek- Yukarı Penek diye iki mahalleden bahsedilir) mahalleyi kurmuşlardır. Kurtuluş Savaşı'ndan önce bu mahallede Ermeniler ve Türkler yaşamaktaydı. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Ermeniler ve Türkler birlikte yaşamış, daha sonra göç etmişlerdir. Köy sürekli göç vermektedir. Ancak yazın gurbetçilerin gelmesiyle şenlenir. Ancak kışın mahallede sadece birkaç aile bulunur. Ayrıca bu köy Alevi-Türkmen mahallesidir. Bu gün köy Tercan ilçesine sınır teşkil eder. Tercan tüneli Tercan ve Aşkale sınırıdır. Bu sınırda kilise kalıntıları yer almaktadır. Fakat yıllar bu kalıntıları toprakla kapatmıştır. Tünele yakın bir yerde yolun Tercan üzeri sağındadır. Ayrıca köy mezarlığı öncelikle kilise civarında yapılmıştır.
Hristiyanlık geleneğine göre bu mezarlıkta kiliseye hizmet edenlerin mezarları yer alır. Bugün köy halkının cenazelerini defnettiği diğer mezarlıkta Hristiyan ve Müslüman kabirleri aynı mezarlıktadır. İnsanlar yıllarca kardeşçe yaşamış, aynı mezarlığa da gömülmüşlerdir.
Türkmen kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Erzurum iline 66 km, Aşkale ilçesine 13 km uzaklıktadır. Mahallenin etrafı dağlarla çevrilidir. Her yüksek dağın bir adı vardır. Genelde bu adlar üzerilerindeki türbelerle aynıdır. En görkemli dağı 'Beyztaş'tır. Seyidi Zıraf bunlardan biridir. Mahallenin eski Penek'le arasında bir deresi vardır. Bu derenin adı "Penek'in Suyu"dur. Eski Penek'in su ihtiyacı bu dereden karşılandığı için bu adı almıştır. Eski dönemlerde bu dere etrafında ormanın varlığından bahsedilir. Bugün artık yoktur.
Bitki örtüsü bozkırdır. Bu sebeple fazla çeşitlilik göstermez, ancak doğal bitki örtüsünün içinde keven dediğimiz bitki türü yaygındır. Yere yakın, dikensi bir yapısı vardır. Ancak insanlar bunu yazın söker, kışın yakacak olarak kullanır. En önemli özelliği kâğıt gibi kolay alev almasıdır. Dağ elması, dağ armudu, kuşburnu gibi doğal bitkileri vardır. Birde eşkın denilen genellikle doğuda yetişen bir bitki türü vardır. Eşkın rivayete göre birçok hastalığa devadır. Kimilerince yayla muzu olarak adlandırılmakla birlikte odunsu bir yapısı vardır. Mevsimi geçince yenemeyecek kadar sertleşir.
Yemlik, kuş yemi, kaz ayağı, ısırgan otu, kuzu kulağı, kızılca gibi doğanın armağanı birçok bitki, sofralarımızı süslemektedir. Kızılca ıspanağın bir benzeri bitkidir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Kükürtlü kömür madeni yıllarca Ermenilerce ve Türklerce işletilmiştir. Kükürtlü ve Çatalbayır arasında yer alması sebebiyle iki mahalle de yıllarca ekonomiye katkıda bulunmuştur. Son yıllarda kaliteli kömür damarlarının derine inmesi sebebiyle kapatılmış, birkaç sene aradan sonra özelleşerek hizmete açılmıştır. Fakat çeşitli yer altı ve yer üstü kazalarından sonra halk maden konusunda tedirgindir.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol toprak olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.