Astronot Gıdasının İlk Hasadı Yapıldı

Astronot Gıdasının İlk Hasadı Yapıldı

Son yıllarda Astronot Gıdası'nın hammaddesi olarak bilinen ve 1 kilosunun 10 kilo etin besin değerine eşit gösterilen Kinoa bitkisinin ilk hasadı gerçekleşti.

Son yıllarda Astronot Gıdası'nın hammaddesi olarak bilinen ve 1 kilosunun 10 kilo etin besin değerine eşit gösterilen Kinoa bitkisinin ilk hasadı gerçekleşti.

Süleymanpaşa ilçesine bağlı Kılavuzlu mahallesinde Önder Çiftçi Projesi Derneği üyesi Ali Çetin tarafından 10 dekar alanda Kinoa bitkisinin hasadı yapıldı. Yapılan deneme ile ilgili düzenlenen tarla gününe Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Süleymanpaşa İlçe Müdürü Ufuk İşcan, Önder Çiftçi Derneği Yöneticileri ve Üyeleri, İpsala Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği, Yılmaz Gıda temsilcileri, Kılavuzlu Muhtarı İbrahim Uçan ve çok sayıda üreticimiz katıldı.

Hasat alanında konuşan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, "Üreticimiz ürününü sözleşmeli üretim modeli ile kilogram fiyatı bazında 6,5 TL'ye sattı. Alternatif ürün kapsamında değerlendirdiğimiz bitkinin Müdürlüğümüzce yapılan fenolojik gözlemleri sonucu İlimiz tarımına tavsiye edilebilir nitelikte olduğu ve üretiminin benimsenmesi halinde mutlaka sözleşmeli üretim modeli ile yetiştirilmesinin uygun olacağı görülmüştür" dedi.

"Pirince göre 4 kat fazla protein içeriyor"

Kinoa bitkisinin özellikleri ve faydaları hakkında üreticilere bilgi veren İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, 2013 yılının Birleşmiş Milletler Gıda Teşkilatı tarafından Kinoa Yılı ilan etmesinden sonra bitkinin tüm dünyada yaygınlaşmaya başladığını belirtti. Sarıkoca, "İlimizde ikili münavebe yaygın ve biz bunu üçlü münavebeye çıkartmak için sürekli mesai harcıyoruz. Münavebe programına alabileceğimiz, kurak şartlarda yetiştiriciliği yapılabilen tüm Alternatif kısa gün bitkilerini incelemekteyiz. Kinoa bitkisi ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de tarımsal örgütlerimiz tarafından denemeleri başlatılmıştır. Önder Çiftçi Projesi Derneği tarafından yapılan Kinoa denemesinin sonuçları için burada bulunmaktayız. Bu ürün nasıl bir bitkidir, nasıl üretiliyor, hasadı nasıl yapılıyor ve pazarlama koşulları, piyasası nedir sorularının cevaplarını burada paylaşacağız. Bu konuda İpsala'dan gelen Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği de görüşlerini paylaşacaktır. Ürün yeni bir ürün olduğu için üreticilerimize en büyük tavsiyemiz sözleşmeli üretim modelini seçmeleridir. Ürün hakkında kısa bir bilgi verecek olursak bakım şartları doğrultusunda 250-300 kilogram civarında dekara verimi olmaktadır. Mart sonu nisan başı ekimi yapılmakta ve yaklaşık 120 gün sonunda hasadı yapılmaktadır. En önemli özellikleri gluten içermemesi ve pirince göre 4 kat fazla protein içermesidir. Besleyiciliği ve diğer özellikleri tanındıkça ürüne olan talep her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.

Sarıkoca ve beraberindeki heyet, daha sonra biçerdöver ile yapılan hasadı yerinde inceledi.

Astronot Gıdasının İlk Hasadı Yapıldı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.