Atso Başkanı Çetin’den ’İmar Rantı Virüsü’ Uyarısı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan imar rantı ile...
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan imar rantı ile ilgili tespitlerin son derece değerli olduğunu belirterek, imar düzenlemeleri ve sanayi yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ATSO Başkan Davut Çetin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yapılan imar rantı ile ilgili tespitlerin son derece değerli olduğunu söyledi. Çetin, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin son dönemde yapmış olduğu imar rantı ile ilgili açıklamaları memnuniyetle karşıladığımızı ve Sayın Bakan'ın dile getirdiği reform düzenlemelerini sabırsızlıkla beklediğimizi paylaşmak istiyorum. Sayın Bakan, "son 10-15 yıl içerisinde şehirlerimizin çok hızlı gelişmesi şehir rantlarını da doğurdu. Bu konuda imar planlarında bozulmalar meydana gelmeye başladı. Haksız yere birilerine menfaat sağlamalar, insanlardaki adalet duygusunu sarstığı gibi, bu işi yapan idarecilere karşı da öfke duyulmasına sebebiyet veriyor. En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor. O imarın bir an önce denetim altına alınması lazım" ifadeleriyle büyük bir yaraya parmak basmıştır" dedi.
'İmar rantı virüsü" çok sayıda sorunu beraberinde getiriyor
İmar rantının çok uzun yıllardan bu yana devam eden ve plansız kentleşmeyle birlikte, ciddi ekonomik, sosyal, siyasi ve etik sorunlara da yol açan önemli bir sorun olduğunu savunan Çetin şöyle devam etti:
"Ekonomide spekülasyon ve kayıt dışılık, gelir dağılımının adaletsiz hale gelmesi, enflasyonun düşürülememesi, sanayi yatırımlarında yavaşlama gibi bir çok hastalık rant virüsünden kaynaklanmaktadır. Sayın Bakan, "İnsanlar sanayiden yüz çevirip gidip bir yerlerde en kıymetli yerlerde, en kıymetli semtlerde 50-100 kat yapmak için koşuşturuyorlarsa, bu bizim için bir tehlikedir. Eğer birileri en kısa kestirme yoldan, buralardan rant elde etmeyi düşünüyorsa bu bir tehlikedir" sözleriyle konunun ekonomik yönüne de son derece isabetli bir biçimde dikkat çekmiştir.
Hızlı kentleşme sonucunda kent ve imar rantlarının aşırı yükselişinin üretim odaklı sanayi yatırımları yerine tüketim odaklı AVM ve rezidans yatırımlarını özendirdiği açıktır. Son yıllarda sanayi istihdamındaki yavaşlama, sanayi sektörünün teknoloji yatırımlarında, Ar-Ge yatırımlarında geri kalması, yeni açıklanan İSO En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu anketi sonucunda da bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ankete göre en büyük 500 sanayi firmamızın yalnızca 239'u Ar-Ge yapmaktadır. Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı yüzde 0,5, faaliyet karına oranı yüzde 5'dir. Yüksek teknolojiyle üretilen katma değer oranı halen yüzde 3.7'dir. Bu veriler uzun zamandır dile getirdiğimiz ve Sayın Bakanın da işaret ettiği sorunun boyutunu göstermektedir."
"İmar plan tadilatları ile kent planları sürekli değiştirilmemeli"
"Çevre ve Şehircilik Bakanımızdan ve hükümetimizden artık bu konuda radikal reformlar beklediğimizi de belirtmek isterim" diyen Çetin, "Tarım alanını, turizm alanını konut alanına dönüştüren, kat yükseklikleri ve yoğunlaşma ölçüsü bırakmayan, büyük haksızlıklara neden olan imar tadilatları durmalı, kent planları sürekli olarak değişmemelidir. Arsa ve arazi spekülasyonunun ve rantının engellenmesi yatırım maliyetlerini de düşürecek, sanayi ve tarım yatırımlarının önü açılacak, Türkiye ekonomisi daha sağlıklı bir büyüme yoluna girecektir. Sayın Bakan'ın açıklamalarının kamuoyunda duyarlılığı da artırarak, bu yönde bir değişimi başlatmasını ümit ediyorum" ifadelerini kaydetti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.