Atso’da Karekodlu Çek Uygulaması Anlatıldı

Atso’da Karekodlu Çek Uygulaması Anlatıldı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ATSO AKADEMİ tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Bankalar...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ATSO AKADEMİ tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) işbirliğinde hayata geçirilen karekodlu çek uygulaması ve çek kanunundaki değişiklikler hakkında üyeler için seminer düzenlendi.

Seminere ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Kredi Kayıt Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ATSO üyeleri ve çalışanları katıldı.

Seminerin açılışında ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, çek mevzuatının iş dünyasının yakından izlediği bir konu olduğunu belirterek, "Bugün çek, piyasada en çok kullanılan ödeme araçlarından birisi. Bu aracın etkin ve güvenilir olması gerekiyor. Çünkü piyasanın çarklarının sağlıklı dönebilmesi için güvenilir ödeme araçlarına ihtiyaç bulunuyor" dedi.

Karşılıksız çekler piyasada dengeleri bozdu

Mustafa İssi, geçtiğimiz yıl Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan süreçte Antalya ekonomisinde turizm ve tarımsal ihracattaki krizlerin tüm sektörlere yayılmasıyla ciddi bir daralma yaşandığını hatırlatarak, 2016'da karşılıksız çek hacminin Türkiye genelinde yüzde 0,9 artarken Antalya'da bu oranın yüzde 16,2 olduğunu kaydetti. İssi, "2016'da karşılıksız çek oranındaki değişim ülke genelinde yüzde 2,8 azalış olarak gerçekleşirken, Antalya'da yüzde 41,6 artış gördük ve karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranı yüzde 6,8'e çıktı. Karşılıksız çekler piyasada da dengeleri bozdu. Çünkü biz çekleri dünyadaki diğer ülkelerden farklı olarak vadeli bir ödeme aracı olarak kullanıyoruz. Dünyada vadeli çek diye bir olay yok. Çeki alırsınız, aynı gün parasını bankadan tahsil edersiniz. Bizde ise esnaf çeki üzerinde yazan tarihte bozdurur. Bu süreçte çekler elden ele dolaşır. İşte bu yapı, batan işletmelerle birlikte onlarla ticaret halindeki çok sayıda işletmenin de derinden sarsılmasına neden oldu."

Çek, "güvenilir ödeme aracı" vasfını kaybetmeye başladı

Mustafa İssi, ATSO olarak bu sorunu yıllardır dile getirdiklerini, ATSO üyeleriyle yapılan anketlerde ticaretin önündeki en büyük sorunlardan tahsilat probleminin hep ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. Mustafa İssi, "Odalar Borsalar camiası olarak bakanlarımızdan, çek yazanın sicilini tıpkı bankalar gibi görebileceğimiz bir sistem talep ettik. Nasıl ki bankalar kredi verecekleri kişinin finansal sicilini görüp ona göre kredi veriyorlar, çekte de benzer bir düzenlemenin yapılmasını talep ettik. Çeki alan kişi verenin finansal performansını görebilmeli dedik. Bu talebimiz uzun görüşmeler sonucunda karşılık buldu ve karekodlu çek uygulaması yürürlüğe girdi. Karekodlu çek uygulaması ile aldığınız çekin sahte olup olmadığını, verenin borç ödeme performansını görebileceğiniz bir yapı oluşturuldu. 2017 başından itibaren de çekler karekodlu olarak verilmeye başlandı. Bu yapının karşılıksız çek riskini büyük oranda düşüreceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Seminerde daha sonra Kredi Kayıt Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kasım Akdeniz tarafından "Çek Kanundaki Son Gelişmeler" ile "Karekodlu Çek Uygulaması" hakkında detaylı bilgiler verilerek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Atso’da Karekodlu Çek Uygulaması Anlatıldı

Atso’da Karekodlu Çek Uygulaması Anlatıldı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.