Avrupalı Ressamların Gözünden Osmanlı İmparatorları

Avrupalı Ressamların Gözünden Osmanlı İmparatorları

Antalya Kültür Sanat (AKS), "İmparatorluktan Portreler" ve "Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken" adlı iki sergiye ev sahipliği yapıyor.

Antalya Kültür Sanat (AKS), "İmparatorluktan Portreler" ve "Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken" adlı iki sergiye ev sahipliği yapıyor. 6 ay boyunca açık kalacak sergi, Avrupalı ressamların gözünden Osmanlı imparatorlarının portreleri ile tarihi Likya yolunda yapılan incelemelerde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından kurulan AKS, 25 Mart'ta iki önemli sergiye ev sahipliği yapacak. Suna-İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından derlenerek Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen iki yeni sergide, 47 eser yer alacak. Oryantalist resim koleksiyonundan "İmparatorluktan Portreler" ile Likya bölgesinde yapılan incelemelerde çekilen fotoğraflardan oluşan "Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken: Ernst Krickl'ın Likya Günlüğü, 1892" sergileri, 25 Mart- 3 Eylül tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

18-19 yüzyıllarda yaşamış batılı ressamların doğuyu betimledikleri yağlıboya eserlerden oluşan "İmparatorluktan Portreler" sergisi ile 19'uncu yüzyılın sonunda Viyanalı bilim adamlarının İzmir'den Antalya'ya gerçekleştirdiği keşif gezilerinden birine katılan Yüzbaşı Ernst Krickl'ın, yolculuk esnasında çektiği fotoğraflardan oluşan "Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken, Ernst Krickl'ın Likya Günlüğü" sergisi, sanatseverlere zaman içerisinde yolculuk yaptıracak.

Sergi hakkında bilgi veren ATSO Başkanı Davut Çetin, her iki sergiyi de çok beğendiğini belirterek, "Tarihimizi farklı kaynaklardan objektif ve ayrıntılı bir şekilde okumuş toplum değiliz. Son zamanlarda tarihi, televizyon dizilerinden öğrenmeye çalışıyoruz. İmparatorluktan Portreler sergisi bu bakımdan öğretici" dedi.

"Kültür ve sanat harcamamız toplamda bütçemizin binde üçüne karşılık geliyor"

Türkiye'de son 10 yılda tiyatro sayısının üç kat arttığına işaret eden Çetin, buna karşılık olarak kütüphane sayısı ile okuyucu sayısının azaldığına dikkat çekti. Gazete tirajlarında da düşüş yaşandığını kaydeden Çetin, "Nüfus artışına rağmen gazete tirajları 2007 yılının altına düştü. Gazete internetten okunuyor olabilir, fakat abonelikle okumanın ciddi boyutta olduğunu sanmıyorum. Toplum olarak bütçemizin on binde birini tiyatroya, on binde yedisini sinemaya, onbinde sekizini gazeteye harcıyoruz. Kitaba bütçemizin binde ikisini harcıyoruz. Kültür ve sanat harcamamız toplamda bütçemizin binde üçüne karşılık geliyor. Kültür ve sanatın istihdam bakımından da önemli olduğuna dikkat etmeliyiz. Ülkemizde, kültür, sanat, eğlence ve spor alanında çalışan kişi sayısı 140 bindir. Bunun içinde spor sektörü, at yarışı oynatan yerler de var. İngiltere nüfusu bizden az, ama bu sayı orada 800 bin. Almanya, Fransa'da yarım milyon" diye konuştu.

"Bu bütçe kültüre mi yetebilir, turizme mi"

Çetin, özel müzelere ve sergilere mutlaka devlet bütçesinden destek verilmesi gerektiğini de dile getirip, "Devletimiz sanatı eğitimin bir parçası haline getirmelidir" dedi. Çetin, turizmde uçak desteklerinin çok önemli bir gelişme olduğunu fakat tanıtıma da ihtiyacın olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Başkan Çetin ve gazeteciler, AKS binasında yer alan sergiyi birlikte gezerek inceledi.

Avrupalı Ressamların Gözünden Osmanlı İmparatorları

Avrupalı Ressamların Gözünden Osmanlı İmparatorları

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.