Avrupa’nın Kalbi Türk Doktora Emanet
Almanya'nın Duisbuırg şehrinde bulunan Evengelische Klinikum Niederrhein'ın Kalp Bölümü Başhekimi Türk kökenli Dr. Dilek Gürsoy, Avrupa'nın ilk ve tek...
Almanya'nın Duisbuırg şehrinde bulunan Evengelische Klinikum Niederrhein'ın Kalp Bölümü Başhekimi Türk kökenli Dr. Dilek Gürsoy, Avrupa'nın ilk ve tek Türk kökenli kadın Yapay Kalp Cerrahi uzmanı olarak ameliyatlara giriyor.
Ordu Fatsalı bir işçi ailesinin kız çocuğu olarak Almanya'da dünyaya gelen Dr. Dilek Gürsoy, başarılı ameliyatları ile Avrupa'da aranan sayılı doktorlar arasında yer alıyor. Özellikle yapay kalp cerrahisi konusunda Avrupa'da ilk ve tek kadın doktor olan Dr. Dilek Gürsoy, Almanya dışında Hindistan ve Türkiye'de de önemli kalp ameliyatlarında yer aldı. Dünyada hala üzerinde çalışılmakta olan yapay kalp nakli cerrahisi konusunda uzman olan Dr. Dilek Gürsoy, görev yaptığı hastanede yılda 300- 400 kalp ameliyatı gerçekleştiriyor.
"Avrupa'da ilk ve tek Türk yapay kalp uzmanı"
Dr. Dilek Gürsoy, dünyada parmakla gösterilecek kadar az olan yapay kalp cerrahisinde Türkiye'de ameliyatlara katılarak, tecrübelerini paylaşıyor. Dünyada sayılı doktorlar arasında yer alan Dr. Dilek Gürsoy yapay kalp konusunda şunları söyledi. Gürsoy, "Çocukluğumdan beri kalp doktoru olacağım belliydi. Üniversite hayatında kalp cerrahı olmaya karar verdim. Çok çalıştım ve hedefime ulaştım. Hastanemizde, baypas ve özellikle yapay kalp ameliyatı yapıyoruz. Bu alanda Avrupa'da en büyük merkez olarak bizim hastanemiz. Sol kalp mekanik destek ameliyatları yapıyoruz. Bu konuda dünyaca ünlüyüz ve başarılıyız. Sol kalp mekanik destek ameliyatları ile hastamızı ameliyat sonrası internet üzerinden kontrol edebiliyoruz. Bu da bizim, hasta ile olan ilişkimizi kolaylaştırıyor. Nefes alamayan, aşırı ağrıları olan ve yürüyemeyenler için bu ameliyat bir çözüm. Ancak, buradaki Türk vatandaşlarımız bu ameliyat konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Bazı doktorlar da hastaları bize genç gönderiyor. Bu durumda müdahale etmekte sorunlar yaşanabiliyor. Bu durumda da, ikinci bir sistem devreye giriyor. Hasta, iki tarafta da zarar gördükten sonra yapay kalp takmak zorunda kalıyoruz. Bu tür durumlarda kalbi kesip, yerine yapay kalp takıyoruz. Bu konuda Avrupa'da en çok ameliyat gerçekleştiren hastaneyiz. Ameliyat sonrası hastalarımıza 24 saat destek sağlıyoruz. Hastanemizde yılda 300 -400 kalp ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Ne yazık ki böylesine dünyaca ünlü bir kalp hastanesi olmamıza rağmen Türk vatandaşlarımız bu durumdan habersiz. Çok az sayıda Türk kökenli hastamız bize müracaat ediyor. Oysaki burada çok fazla Türk kökenli vatandaşımız yaşıyor. Dünyada bir çok ülkede yapay kalp ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de ve Hindistan'da bu ameliyatlarda yer aldım. Oradaki doktor arkadaşlarımıza tecrübelerimizi aktardım. Türk hastalarımızda genelde sol destek problemi oluyor. Madende çalışan hastalarımızda da genelde akciğer problemleri de yoğun. Türkiye'de de bu alanda yetişmiş çok iyi doktorlar var. Türk olmam, buraya tedaviye gelen Türk kökenli hastalar üzerinde olumlu etki yapıyor. O zaman hastalar kendilerini daha rahat hissettiklerini söylüyorlar. İleride kendi kliniğimi kurmak istiyorum. Almanya'da yaşayan Türk kökenli gençler azimli olsunlar. Yılmasınlar" dedi.
"Yeni yapay kalp"
Yapay kalp cerrahisi konusunda dünyaca ünlü Prof. Dr. Reiner Körfer de, yapay kalp cerrahisinde Dr. Dilek Gürsoy ile birlikte çalışmaktan büyük gurur duyduğunu ifade ederek, Gürsoy'un yapay kalp cerrahisi konusunda dünyada aranan isimlerden birisi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Körfer, kendi adını taşıyan yeni nesil yapay kalp sisteminin önümüzdeki yıllarda hastalar üzerinde kullanılmaya başlanacağını belirterek, yeni yapay kalp sisteminin daha ufak ve kablosuz olacağını söyledi. Prof. Dr. Körfer, hedeflerinin daha ufak ve daha kullanışlı, maliyeti ucuz yapay kalpler tasarlamak olduğunu belirtti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.