Aydın’a Damızlık Düve Yetiştiriciliği Merkezi Kurulacak
Milli Tarım programı kapsamında Aydın'a "Damızlık Düve Yetiştiriciliği Merkezi" kurulmasına yönelik başvurusu yapılan proje onaylandı.
Milli Tarım programı kapsamında Aydın'a "Damızlık Düve Yetiştiriciliği Merkezi" kurulmasına yönelik başvurusu yapılan proje onaylandı. Projenin önümüzde 1 yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor.
Aydın'da 16-19 Şubat tarihleri arasında 5.'si düzenlenen Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nı ziyaret eden AK Parti Aydın Milletvekili TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Erdem Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, 500 baş büyükbaş hayvan besiciliğinde ülkede adımların atıldığını ve Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin (ADSYB) bu projeden faydalanmaya başlayan ilk birlik olduğunu söyledi. Erdem, yaptığı açıklamada; "Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine ilişkin karar, 3 Ağustos tarihli ve 29790 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararın amacının damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvan işletmelerinin kurulması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanarak, et ve süt ürünlerinde verimlilik ile kalitenin artırılması ile sermayenin ülke içinde kalmasının sağlanması olacak. Ülke hayvancılığına ve özellikle Aydın hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için bölgesel ve ulusal hedefler belirleyerek, evrensel değerler doğrultusunda ve seçkin yönetici kadronun liderliğinde bilgili ve donanımlı çalışanlarıyla birlikte, kaliteli hizmet vermek için çalışmalar yürüten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kurumsal yapısı, teknik donanımı, hâlihazırda almış olduğu arazi ve mali kapasitesi ile Aydın'ın bu karar kapsamındaki iller arasına alınmasıyla birlikte, bu karar doğrultusunda başvuru yapmıştır. Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin başvurusu sonucunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 23 Ocak 2017 tarih ve 2017/01 sayılı kararı ile kabul görmüş. Bu süreç sonrasında proje 7 Şubat 2017 tarihi ile uygulanmaya başlanmıştır. İlin örgütlü yapısı ve üretici ve yetiştirici birliklerinin yaptığı çalışmalar sayesinde, hayvansal üretimde artış sağlandı. Islah çalışmaları sonucunda damızlık sığır yetiştiriciliğinde önemli bir kalite standardı yakaladı" dedi.
"İthalatçı Konumundan, İhracatçı Konumuna Geçmeli"
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri tarafından yürütülen Döl Kontrolü Projesi kapsamında yeni boğa adaylarının seçimi için örnek işletmelerde seçilmiş hayvanlara uygun kaliteli spermaların kullanılması sağlanmakta olduğunu vurgulayan Erdem, "Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından bu proje için yapılan çalışmalar sonucunda ilimizden 3. döngüde 1, 4. döngüde 10, 5. döngüde 6, 6. döngüde 4 boğa adayı seçildi. Bu projeler neticesinde ilimiz, verimlilik oranı yüksek kaliteli damızlıklar yetiştirmektedir. Aydın'da Damızlık Düve Yetiştiriciliği Merkezi kurulması ile ilimizde yetişen kaliteli damızlık dişi düveler çevre illere satılarak, ilimiz ekonomisine katkı sağlanacaktır. Uzun vadede ise yetiştirilen damızlık dişi düvelerin ihracatının yapılması hedeflenmektedir. Ülkemizin damızlık sığır ithalatçısı konumundan ihracatçı konuma geçmesi planlanmaktadır. Bunlar sonucunda da öncelikle Aydın iline ve bölge kalkınmasına genel olarak da ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin, 21 yıldır Aydın hayvancılığı için yapılan ıslah çalışmalarımız önemli sonuçlar vermiş ve ilimiz damızlık sığır verim artışında ciddi bir yol alınmıştır. Aydın'ın bu karar kapsamında desteklenmesi ile kurulacak damızlık düve işletmesi, yıllardır ilimizdeki damızlık sığır yetiştiricilerimizin desteği ile yürütülen çalışmaların önemli bir çıktısı olacaktır. Bölgemiz ve Ülkemiz hayvancılığının daha üst seviyelere ulaşması için büyük bir atılım sağlanacaktır" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.