“Aynı İşletme Araba Lastiği Ve Ekmek Satamaz”
“Zincir marketlerde ekmek, peynir, zeytinin yanında beyaz eşya, araba lastiği, ev boyası, yatak örtüsü gibi birbiriyle alakası olmayan tüm ürünler satılıyor. Bu yüzden esnafımız iş yapamaz hale geldi”.
Zincir marketlerde her sektörden ürün satışının esnaf ve sanatkarları mağdur ettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zincir marketlerde ekmek, peynir, zeytinin yanında beyaz eşya, araba lastiği, ev boyası, yatak örtüsü gibi birbiriyle alakası olmayan tüm ürünler satılıyor. Bu yüzden esnafımız iş yapamaz hale geldi” dedi.
Zincir marketlerde özellikle teknik alt yapı hizmeti ve garanti belgesi gerektiren ürünlerin satışının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ulusal zincir marketler, gıda ürünleri dışında teknoloji, tekstil, ayakkabı, kozmetik, beyaz eşya, mobilya, halı, küçük ev aletleri, kırtasiye ürünleri, bijuteri, oyuncak, canlı çiçek, kontör, araç lastiğinden, motor yağı ve antifiriz gibi onlarca sektörün sattığı ürünleri satarak piyasanın dengesini bozuyor. Görünürde en çok bakkal ve büfelerin işini etkiliyor gibi gözükse de zincir marketlerin sattığı ürünler 70’e yakın sektörü direkt olarak etkiliyor. Zincir marketlerin gıda ürünleri dışında kafasına göre her türlü ürünü satmasının önüne geçilmeli. Perakende Yasası’nda yapılacak değişiklikle zincir marketlerin gıda dışındaki ürünleri satmasına sınırlama getirilmeli. Özellikle teknik alt yapı hizmeti ve ürün garantisi sunmayı gerektiren, yüksek meblağlı ürünlerin zincir marketlerdeki
satışı kaldırılmalı” diye konuştu.
ESNAF VE SANATKAR SATTIĞI ÜRÜNE SAHİP ÇIKAR
Esnaf ve sanatkarların sattığı ürüne sahip çıktığını anlatan Palandöken, “Yıllardır aynı işi yapan esnafımız sattığı ürün konusunda müşterisine her türlü bilgiyi teknik ve alt yapı hizmetini sunmaktan çekinmez. Oysa zincir marketlerde kasa ve reyon görevlisi dışında müşterinin muhatap olabileceği, ürünler hakkında teknik bilgi alabileceği personel yok. Zincir marketlerden alınan ürünler arızalandığında vatandaş derdini anlatacak kimseyi bulamıyor. Garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici var. Bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olamadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalabiliyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı” diye konuştu.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.