Ayrancı Üçharman Köyü

Ayrancı Üçharman Köyü

Üçharman köyü haberleri, Ayrancı Üçharman köyü güncel son dakika gelişmeleri, Üçharman köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Karaman köyleri arasında yer alan Üçharman köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ayrancı Üçharman köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Üçharman köyü son dakika gelişmeleri, Üçharman köyüne özgü yemekler, Ayrancı Üçharman köyünün tarihi, Üçharman köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Üçharman köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Üçharman, Karaman ilinin Ayrancı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Üçharman Köyü Resimleri ve Üçharman köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ayrancı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ayrancı Karaman Arası Kaç Km? Ayrancı Hava Durumu? Karaman Köyleri ve Ayrancı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Karamanlı iseniz Karaman Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Karamanlı Ünlüler arasında Ayrancı Üçharman Köyünde doğan biri var mı? Ayrancı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Üçharman, Karaman ilinin, Ayrancı ilçesine bağlı bir köydür.

Üçharman, Karaman ilinin Ayrancı ilçesine bağlı bir köydür. Eski adının Devle (Değle) olduğu, sonradan değişikliğe uğrayarak Divle olarak adlandırıldığı kabul edilen köy, 1964 yılında isim değişikliği ile Üçharman adını almıştır. Ayrancı Barajı'nın hemen üst kısmında bir dere yatağı içinde bulunmaktadır. Divle, 20. yüzyıl başında Ayrancı'nın bir mesken olarak ortaya çıkıp ilçe olmasına değin bir kaza idi. Civar köylerin çoğunun halkı, mesela Çatköyü, buradandır.

İlçeye 15 km. uzaklıkta olan köy, Torosların kuzey yamaçlarında yer alan, kuzeyi ve güneyi sarp kayalıklarla çevrili bir vadi içerisinde dağınık bir şekilde kurulmuş olup, doğusunda Kıraman, kuzeybatısında Ayrancı, kuzeyinde Üçharman ve güneyinde Çat köyü ile çevrilidir. Yağmur ve kar suları ile beslenerek Ayrancı barajına dökülen dere vadi boyunca uzanır. Bu dere boyundaki arazilerin tarım ve bahçeciliğe uygunluğu nedeniyle köyün vadi boyunca dağınık olarak kurulduğu söylenir.

Köyün hemen yanında yükselen kayalar içerisine oyulmuş ünlü Divle kalesi bulunmaktadır. Bir apartman gibi çok katlı mağaralar şeklinde bir toplu yerleşim yeridir. Mağaralar içinde dar ve küçük kapılarla birbirine bağlanan odalar ve geniş salonlar yer almaktadır. Dışarıdan bakıldığında ise irili ufaklı oyuklar, pencereler göze çarpmaktadır. Köylüler tarafından, kalenin su ihtiyacını karşılamak için dereye doğru inilen gizli bir tünel olduğu fakat bu tünelin zamanla kapandığı söylenmektedir.

İbrahim Hakkı Konyalı, kalenin oluşmasında Etilerin,Romalıların, Bizanslıların, Ermenilerin, Selçukluların, Karamanoğullarının ve Osmanlıların emek harcadıklarını belirtmektedir. Kalenin Romalılar, özellikle de Bizanslılar tarafından faal olarak kullanıldığını söylemek mümkündür. Konya yöresine ait çeşitli salnamelerde kalenin faal olarak kullanıldığı belirtilmektedir.

Divle’den Torosları aşarak Çukurova’ya inmek mümkün olduğundan, Haçlılar zamanında da önemli bir merkez ve uğrak yeri olmuştur. Divle özellikle Karamanoğulları döneminde çok önemli bir merkez olmuştur. Karamanoğlu Fahr-üd Din Ahmet Bey’in burada yazları konaklamak amacıyla saray yaptırdığı söylenmektedir. Köyde Karamanoğulları devrine ait olduğu anlaşılan fakat kitabesi bulunmayan 52 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki köprü, derenin iki tarafını birleştirmekte ve günümüzde de kullanılmaktadır.

Osmanlı imparatorluğu zamanında da stratejik önemini koruyan Divle, devamlı olarak iskan edilmiş ve Divle Sancağı önemli bir merkez olmuştur. Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde bugünkü Ayrancı ve çevresi Divle’nin çiftliği olarak kullanılmıştır. Divle nahiyesinin 12 köyü olduğu ve nahiye müdürünün Pertev Efendi, katibinin ise İbrahim Efendi olduğu Konya salnamelerinden anlaşılmaktadır.

Çiftlik olarak kullanılan yerlerin uzaklığı nedeniyle gidip gelmekte zorlanan halkın çiftlik olarak kullandıkları yerlere yerleşip yeni köyler kurmaları ile nüfusu azalan Divle nahiyelikten köy haline gelmiştir. Yörede Divle halkı tarafından kurulan köyler şunlardır; Ambar, Saray, Hüyükburun, Dokuzyol, Böğecik, Karaağaç, Kale, Kavuklar, Ulu Mahalle, Üçharman, Çat köyü ve kısmen Koraşlar.

Şikârî'nin Karamannâme'sinde, Divle'de Karamanoğulları'ndan Fahreddin Bey'in bir yazlık sarayının olduğu geçmektedir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.