Bafra Pirincinde Çok Çeşit Sorunu
Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetim kurulu üyeleri birlikte çeltik işletmelerini gezerek çeltikle ilgili sorunları dinledi.
Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetim kurulu üyeleri birlikte çeltik işletmelerini gezerek çeltikle ilgili sorunları dinledi.
120 bin dekar alanda çeltik ekiminin yapıldığı Bafra Ovası'nda çok çeşitli çeltik çeşitliliğinden dolayı işletme sahipleri işletme güçlüğü çektiklerini, aynı zamanda Bafra pirincini bozduğunu vurguladılar. Çiftçilerin çeltik çeşitliliğinden vazgeçmeleri, Osmancık ve muadili tohumların ekilerek kalitenin yakalanmasının hem çeltik işletmecileri açısından hem de üreticiler açısından mağduriyetin ortadan kalkmasında önemli olacağını söylediler.
50 günlük alım süresi içerisinde 10 bin ton çeltik alımı yapan işletmeci Sebahattin Demir, "Çeltik çeşidinin fazla olması ve bunların birbirine karıştırılması Bafra pirincinin kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Yaklaşık 13-14 çeşit çeltik olduğundan fabrikalarda bu çeşitleri ayrı ayrı koymaya hazırlıklı değildik ve bu ürünlerin pazara sunulması Bafra pirincinin kalitesini etkiledi. Bafra pirincini meşhur edecek cins Osmancık çeşididir. Bu sene pazarlarda oluşan etkilerden dolayı perakende pirinç ve çeltik fiyatları üzerinde olumsuz etki oluşturdu. Bu sebeplerle piyasada dolaşan para arzının kısıtlı olması ve çeltik randımanının düşük olmasından dolayı düşük seyretmektedir" dedi.
Çok çeşitlilik kaliteyi düşürüyor
12 bin ton pirinç alımı yapan özel bir işletmenin müdürü Mustafa Özcan, "Osmancık pirincinden başka çeşit ekmek Bafra'ya ihanettir. Çeşitli tohumlar ekmeyin. Çok çeşitlilik kaliteyi düşürüyor. Şu anda tarlalarda yüzde 30 mahsul var. Çiftçinin sahiplenmeye ihtiyacı var. Biz elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
Çeltik işletmecisi İbrahim Yerebakan, "Ucuz malla para kazanılmaz. Çeltiğin taban fiyatı 1 lira 60 kuruş, tavan fiyatı ise 1 lira 80 kuruş olmalı. Alıcılar geçen sene 2 ay önceden para gönderiyorlardı çeltik gönder diye ama bu sene yok. Vatandaş çeşitlilikten kan ağlıyor. Çok çeşitlilikten dolayı pilav tutmadı. Böyle olunca da talep azaldı. Bafra pirinci Türkiye'nin markasıydı, kaybetmek üzereyiz. Osmancık çeşitlerinin randımanı yüksek. Ben 1 lira 65 kuruşa çeltik aldım. Hastalığa dayanıklı randımanı yüksek Osmancık ayarında 25-26-27 gram tohum bulunması gerekiyor. Bakanlığın buna bir çara bulması lazım. Böyle giderse Bafra pirinci tehlikede" şeklinde konuştu.
Ziraat Odası başkanı Osman Tosuner ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Çiftçilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde maliyetlerin yüksek oluşu, buna karşılık fiyatların yetersiz oluşu üreticiyi mağdur ediyor. Bu yıl hasat zamanı iklim şartlarının yağışlı geçmesi, tarlada hasadın gecikmesi nedeniyle randıman düşüklüğü oldu. Ofis alımlarına 1 ay önceden başlayıp devam etmeli. İşletmelerle yaptığımız görüşmelerde ise çok çeşitli çeltik ekimlerinin hem kaliteyi düşürdüğü hem de Bafra pirincinin marka değerini kaybetmeye başladığı ifade edildi. Bu sorunların ortadan kalkması için önümüzdeki yıl çok çeşitlilikten vazgeçilerek 2-3 çeşitle ekim yapılmalı."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.