Baib, Çinlilere Türk Kirazını Tanıttı
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi kapsamında geçen yıl 794 milyon dolarlık kiraz ithal eden Çin'e giderek,...
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi kapsamında geçen yıl 794 milyon dolarlık kiraz ithal eden Çin'e giderek, Türk kirazının bu ülkeye ihracatı için görüşmeler gerçekleştirdi.
BAİB, Türkiye'den Çin'e kiraz ihracatı için devletlerarası görüşmelerin tamamlanma aşamasına geldiği bir dönemde, 1,3 milyar nüfuslu devasa pazarı merceği altına aldı. Çin'in son 3 yılda kiraz ithalatını yaklaşık 3 kat artırarak, 298 milyon dolardan 794 milyon dolara çıkarması, Türkiye'nin de dünyanın en kaliteli kirazlarını üretiyor olması nedeniyle BAİB, Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi çerçevesinde bu ülkeye gitti.
Proje katılımcısı 8 firma ile Çin'e giden BAİB heyeti, Şanghay'da faaliyet gösteren 3 büyük sebze meyve halini, ülkenin önemli süpermarketlerine, yaş meyve sebze ithalatçısı firmalara ve tesislerine ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerde Türk kirazının mayıs ayında başlayıp, ağustos ayına kadar süren uzun sezonu, üretim kapasitesi ve üretim alanları hakkında bilgi veren heyet, Çin pazarını daha yakından tanıyıp, eğilimlerini öğrenme imkanı da buldu.
Verimli geçen görüşmeler esnasında Çinli firmalar da ülkemizin kiraz üretimi ve ihracatı hakkında bilgi sahibi oldu. URGE heyetinin Çin'de gerçekleştirdiği görüşmelerin kiraz ihracatına olumlu etkilemesi bekleniyor. Bilindiği gibi Türkiye dünyanın en kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyanın dördüncü ülkesi olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl Türkiye'den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla birlikte bu rakamın kısa sürede ciddi oranda artması bekleniyor.
Heyet görüşmeler sonrası yaptığı değerlendirmede Türkiye ile aynı dönemde hasat edilen Amerika, California ve Washington kirazının Çin'de yaygın olarak tüketildiği kaydedildi. Çin'e ihracatın başlamasıyla birlikte Türk ihracatçılarının kirazda Amerikalılara rakip olacağı belirtildi. Heyetin dikkat çektiği bir diğer hususta Çinli ithalatçıların Türk kirazına ve BAİB heyetine ilgiyle yaklaşarak, ticaretin biran önce başlamasını bekledikleri oldu. Çin pazarının bir diğer özelliği de Türkiye'nin yaş meyve ihracatında önemli bir yere sahip olan kiraz, üzüm, portakal, elma gibi ürünlerin, Çin'in en fazla ithalatını yaptığı ürünlerin arasında yer alıyor olması.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.