Bakan Akdağ, Ulusal Hastalık Yükü Çalışması 2013 Sonuç Duyuru Toplantısına Katıldı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programıyla anne ölümlerinde yüz binde 15'in altına indik, bebek ölümlerinde yüz binde 7,6....
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programıyla anne ölümlerinde yüz binde 15'in altına indik, bebek ölümlerinde yüz binde 7,6. Tabi hedeflerimiz bunları daha aşağı çekmek" dedi.
Ulusal Hastalık Yükü Çalışması 2013 Sonuç Duyuru Toplantısı Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Beytepe Kampüsünde gerçekleştirildi. Toplantıya Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanı sıra, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. A. Banu Ergöçmen ve çok sayıda konuk katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Bakan Akdağ, yapılan çalışmaların sağlık politikalarına geçmişte de önemli ölçüde yön verdiğini, bundan sonra da çok ciddi katkısı olacağını belirterek, "Anne ve bebek ölümlerinde çok önemli bir sağlık gösterisi olarak takip edilişi, bununla birlikte bizim de Nüfus Etütleri ile yaptığımız çalışmalar, Türkiye bu meseleye (anne ve bebek ölümleri) yoğunlaşmamızda önemli katkı vermiştir. Bütün bu yoğunlaşmaya rağmen anne ve bebek ölümlerinin 2000'li yıllara kadar çok yüksek olduğunu görüyoruz. Elbette ciddi ilerlemeler olmuştu o günler bu günlere ama çok yüksek olduğunu görüyoruz. Mesela 2000'li yıllarda elimizdeki veriler biraz çelişkili olsa da yüz binde 70 anne ölümü, binde otuzların üstünde bebek ölümlerini biliyoruz. Bugünlerde ise Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programıyla anne ölümlerinde yüz binde 15'in altına indik, bebek ölümlerinde yüz binde 7,6. Tabi hedeflerimiz bunları daha aşağı çekmek" diye konuşu.
"Türkiye bugün bu hususta sağlık siteminde, sağlıkta dönüşüm açısında büyük bir başarıyı yakalamıştır"
Bakan Akdağ, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biraz sonra sonuçları açıklanacak 2013 Hastalık Yükü Çalışmasında göreceğimiz gibi bu rakamları daha aşağı çekmek sağlık göstergeleri olarak daha mükemmel hale getirmek ama aslında daha önemli bir problemimiz ortaya çıkmış oldu. Biz sağlık sistemcilerinin sık kullandığı bir ifade vardır: "Başarılarınız sizi başarısızlıklarınızla karşı karşıya bırakır." Türkiye bugün bu hususta sağlık siteminde, sağlıkta dönüşüm açısında büyük bir başarıyı yakalamıştır. Biz artık anne ve bebek ölümlerinin engellenemediği bir ülkede değiliz. Biz artık zatürreden bebeklerimizin, çocuklarımızın oranının çok yüksek olduğu bir ülke değiliz. Türkiye bugün bulaşıcı hastalıklar açısından dünyanın birçok ülkesinden hatta Avrupa bölgesi ortalamalarından daha iyi bir durumdadır. Her yıl karşılaştığımız veremli hasta sayısı artarken biz Avrupa ortalamasından çok daha iyiyiz. Ama biz de artık yüksek gelirli ülkelerin problemleriyle karşı karşıyayız."
Ulusal Hastalık Yükü Çalışması, dünyada hastalık yükü hesaplamalarında uzmanlaşmış Washington Üniversitesi IHME Enstitüsü (Institute for Health Metrics and Evaluation-Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü) ve McKinsey Danışmanlık Hizmetleri Şirketi ile işbirliği içinde gerçekleştirildi. Çalışmayı, Sağlık Bakanlığı adına Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi adına da Nüfus Etütleri Enstitüsü yürüttü.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.