Bakan Tüfenkci: "Üretici İle Tüketici Arasındaki Fiyat Farkını Daraltacağız"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sabah namazını Antalya Sebze ve Meyve Halinde kılıp bereket duasına katıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sabah namazını Antalya Sebze ve Meyve Halinde kılıp bereket duasına katıldı. Esnafı ziyaret eden Tüfenkci, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının fazla olduğunu ve yeni çıkacak olan hal yasasıyla bu makası daraltabilmeyi umduklarını söyledi.
Beraberinde Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ile birlikte sabah namazı için Antalya Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Haline gelen Bakan Tüfenkci sabah namazını burada kıldı. Tüfenkci, namazın ardından halde her sabah yapılan "bereket" duasına katıldı.
Duanın ardından hal esnafını gezen ve sıkıntılarını dinleyip taleplerini alan Bakan Tüfenkci, incelemelerinin ardından açıklama yaptı.
"Tarladan tezgaha fiyat farkı üçe katlanıyor"
Bakanlığın yeni hal yasasıyla ilgili çalışmalar yaptığını hatırlatan Bakan Tüfenkci, gerek Antalya gibi üretici bölgeler, gerek bu işin daha çok tüketim boyutunda, ticaret boyutunda olan haller ile yine ihracatın öncelikli olduğu Antalya ve Mersin hallerini bizzat yerinde görerek çalışmalar yaptıklarını söyledi. Amaçlarının özellikle hem üreticinin kazanması hem de tüketicinin makul fiyatlarla sebze meyve tüketmesi olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, sebze ve meyvede mevsimsel etkilerin ve taleplerin fiyatları belirlediğini söyledi.
Bakan Tüfenkci, "Bu aralıktaki fiyatlarda oynaklık özellikle Türkiye'de çok fazla. Bu oynaklığı biraz daha daraltabilir miyiz çabası içindeyiz. Yerinde inceleme yaparak hem burada çalışan esnafı, hem pazara mal getiren çiftçiyi hem de bu işin ticaretini, ihracatını yapanlarla bir araya gelerek bu konularda neler yapılabilir onun için buradayız" dedi.
Antalya halinin özellikle çiftçilerin ve tüccarların direkt olarak ürünlerini getirip pazarladıkları, fiyatın da arz ve talebe göre oluştuğu bir hal olduğunu söyleyen bakan Tüfenkci, fiyatlara bakıldığında gerçekten abartıldığı gibi olmadığını gördüklerini, fiyatların makul olduğunu ancak asıl problemin buradan çıkan ürünün tüketiciye ulaşırken ikiye üçe katlanması olduğuna dikkat çekti.
Bunu çözme noktasında esnafın nakliye fiyatlarının yüksekliğinden, tüketiciye ulaşırken farklı zincirler olmasından şikayet ettiklerini kaydeden Bakan Tüfenkci "Bu nakliye sırasında tarladan hallere gelirken halden de manavlara ve marketlere giderken, pazara giderken farkların oluştuğu, bu farkların azaltılması halinde fiyatların düşeceğini dile getiriyorlar. Ancak mesela bir elmada 7-8 çeşit var ve her çeşidin fiyatı da kendi içinde farklı, biz genel anlamda elma, domates, mandalina diyoruz ama her bir ürün kendi içinde farklı cins ve farklı üretim çeşitlerine sahip. Fiyatlandırılırken buna da dikkat etmek lazım, her ürün cinsine göre sınıflandırılıyor ve hepsi birbirinden farklı fiyata satılıyor. Bu çalışmalar neticesinde inşallah edindiğimiz bilgileri gıda komitesinde değerlendirerek yeni bir hal yasasını hayata geçirmiş olacağız" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.