Balâ Üçem Köyü
Üçem Köyü Haberleri, Balâ Üçem Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Üçem Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ankara Köyleri Arasında Yer Alan Üçem Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.
Balâ Üçem köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Üçem köyü son dakika gelişmeleri, Üçem köyüne özgü yemekler, Balâ Üçem köyünün tarihi, Üçem köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Üçem köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Üçem, Ankara ilinin Balâ ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Üçem Köyü Resimleri ve Üçem köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Balâ Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Balâ Ankara Arası Kaç Km? Balâ Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Balâ Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Balâ Üçem Köyünde doğan biri var mı? Balâ Doğumlu Ünlüler Kimler?
Üçem, Ankara ilinin Balâ ilçesine bağlı bir mahalledir. Ankara iline 77 km, Balâ ilçesine 9 km uzaklıktadır. Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahalledeelektrik ve sabit telefon vardır.
Celâli hareketleri Ulu-Yörük (başlıca Sivas-Amasya Bölgesi), Boz-ok Oymakları , Ankara yörükleri , Konya bölgesinde yaşayan At-Çekenler gibi Orta-Anadolu ‘da yaşayan topluluklarında dağılmasına sebep oldu. Bu hareketlerin nisbeten son bulduğu zamanın hemen arkasından kışın Mardin ‘in güneyinde çölde kışlayan ve yazın Erzurum-Erzincan arasındaki yaylalarda yaşayan eski Ak-Koyunlu elinin kalıntısı Boz-Ulus da Orta-Anadolu bölgesine çıkageldi(1022-1633 tarihi). Bu elin eski yurdunda pek az bir kısmı kalmıştı. Boz-Ulus ‘un yurdunu burakarak Orta-Anadolu ‘ya gelmesinin ne gibi bir sebeb veya sebebler ile ilgili olduğu üzerinde vesikalarda bir kayda rastgelinmiyor. Bununla beraber Doğu ve Güney Doğu Anadolu ‘da dirlik düzenliğin ortadan kalkması ile Boz Ulus ‘un idarecilerin baskısına ve şakilerin saldırılarına maruz kalmaları bu göçmenin en başta gelen sebebi olmalıdır. Esasen Boz-Ulus , daha XVI. yüzyılda mahalli idarecilerin ektirmek ve köyler kurmak sureti ile yaylaklarını daraltmakta olduklarından daima şikayetçi idi. Hükümet , Boz-Ulus’ un Orta-Anadolu ‘ya gelişinden memnun olmadı. Anadolu ve Karaman beğlerbeğilerine fermanlar göndererek Boz-Ulus ‘un eski yerine yollanmasını emretti. Fakat bu emire hiçbir zaman tatbik edilmedi ve Boz-Ulus Orta-Anadolu ‘da kaldı. Yalnız daha sonraları ona bağlı bazı oymaklar vergi borçları yüzünden Adalar Denizi kıyılarına ve Balıkesir taraflarına kadar gittiler ve oralarda yerleşip kaldılar. Orta ve Batı-Anadolu ‘da Türkmen adlı oymakların görülmesi Boz-Ulus ‘un gelişi ile ilgilidir.
İkinci Viyana Kuşatması üzerine Avusturya ve müttefikleri ile başlayan harbin uzamasundan asker sıkıntısı çekilmeye başlanmıştı. Evvelce Türk oymaklarına ordusunda yer vermeyen devlet, 1102 yılında (1690) Avusturya ‘ya karşı yapacağı sefer için Türkmenler ‘den de asker istedi. Boz-Ulus , Haleb Türkmenleri , Yeni-İl , Dulkadırlı ve diğerleri bu sefere katıldılarsa da Salankamen savaşında (Zilkade 1102-Ağustos 1690) top ateşine dayanamayarak savaş meydanından uzaklaştılar.
Aynı yılda devlet tarafından Türkmen oymaklarının tahribe uğramış bölgelerde yerleştirilmeleri işine girişildi. Orta-Anadolu ‘ya gelmiş bulunan Boz-Ulus , dört kümeye ayrılmıştı. Birinci küme Ankara ‘nın güney doğusundaki Bâlâ kazası dahilinde ve buna komşu yerlerde yaşıyordu. Bu kolun başında Tabanlu boyu bulunduğu için Boz-Ulus ‘un bu koluna bazan Tabanlu mukataası adı verilir. Bu kolu idare etmiş olan beğ ailesi Bâlâ ‘nın Üç-Em köyünde oturmuş olup, nesli bugüne değin devam etmiştir. Boz-Ulus beğlerinin mahalli idareciler ve merkez ile ilgili yazışmalara dair pek çok vesikadan müteşekkil zengin arşivi, aile nezdinde olmak üzere, zamanımıza kadar gelmiştir.
Kaynak: https://www.ucemkoyu.org/tarihcemiz/
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.