Balkan Çalıştaylarının Finali Bursa’da Yapıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, Ankara, İzmir ve İstanbul'da düzenlenen Rumeli Balkan Çalıştaylarının finali Çalışma ve Sosyal...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, Ankara, İzmir ve İstanbul'da düzenlenen Rumeli Balkan Çalıştaylarının finali Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımı ile Bursa'da yapıldı. Çalıştayda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 13 yıllık belediye başkanlığının ilk gününden itibaren Balkanlar'da çalışmalara başladıklarını hatırlatarak, tek amaçlarının bölge insanının huzur içinde kendi ayakları üzerinde durmasının sağlanması olduğunu söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da yaptıkları tüm çalıştaylarda sorunların fotokopi kağıdından çıkmış gibi aynı olduğunu gözlemlediklerini belirterek, sorunların çözümü noktasında gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti.
Balkanlar'dan gelerek Türkiye'ye yerleşen vatandaşların yanı sıra halen Balkanlar'da yaşayan soydaşların yaşadıkları sorunların tespit edilip, çözüm yollarının tartışıldığı Rumeli Balkan Çalıştaylarının sonuncusu Atatürk Kongre Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonu'nda yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Bursa milletvekillerinin de katıldığı çalıştaya Bursa'daki göçmen derneklerinin temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.
"Balkanlar'da huzur istiyoruz"
Çalıştayın açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın en önemli özelliklerinden birinin de nüfusu itibariyle bir Balkan şehri olduğunu belirterek, bu nedenle 13 yıllık belediye başkanlığının ilk gününden beri Balkanlar'da faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Görev için sürekli Balkanlara davet edildiklerini hatırlatan Başkan Altepe, "Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Bosna Herek, Makedonya ve Arnavutluk'ta sürekli bağlantı halindeyiz. Balkanlar bizim için ileri karakol görevi görüyor. O bölgenin sürekli huzur ve barış içinde olmasını istiyoruz. Murad Hüdavendigar Bursa'dan 1389'da çıkıp, Kosova'da şehit düştü. O zamandan beri bu büyük millettin fertleri oralarda yaşıyor. Biz de orada yaşayan soydaşlarımızın milli ve manevi değerlerini en iyi şekilde yaşamasını istiyoruz. Çünkü özellikle 45 yıllık komünizm döneminde bunlar unutturulmaya çalışıldı. Bir taraftan o bölgelerdeki tarihi değerlerimizi ayağa kaldırırken, nasıl Bursa'da kurslar açıyorsak, Balkanlar'da da açıyoruz. Yeni yaptığımız eserlere "Bursa" ismi veriyoruz. Bütün bunları yaparken tek amacımız var o da bölge halkının huzuru ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi" dedi.
"Sorunlar hep aynı"
Bakan Mehmet Müezzinoğlu da Ankara, İzmir ve İstanbul'un ardından çalıştayların finalini Bursa'da yaptıklarını belirterek, sorunların sanki fotokopi kağıdından çıkmış gibi aynı olduğunu söyledi. Balkanlar'dan Türkiye'ye gelenlerin sorunlarını bir Batı Trakya göçmeni olarak çok iyi bildiğini belirten Müezzinoğlu, "Bugün Türkiye'de ikamet tezkeresiyle, çalışma izni ile kalanlar var, kendisi vatandaş olup da eşi, çocuğu, annesi, babası vatandaş olamayanlar var. Bu milletin mensubuyum deyip de bu ülkenin vatandaşı olmadan bu ülkenin hukukunu savunan, ay yıldızlı bayrağın dalgalanmasından onur ve gurur duyan milyonlar var. Bu milyonların en önemli ayağını Balkanlar'daki insanlarımız oluşturuyor. Gerek Balkanlar'da yaşayan gerekse buraya gelen insanlarımızın bu milletin mensubu olmakla ilgili bütün sorumluluklarını hücrelerinin derinliklerine kadar hissederken, yaşadıkları sorunlar ve sıkıntılar var. Bu sorun ve sıkıntıları görüp, paylaşarak azaltmak da başta bizlere düşüyor" diye konuştu.
Sağlık hizmetlerine düzenleme
Kendisi Türkiye'de yaşayıp, anne babası Balkanlar'da olan vatandaşların anne babalarının sağlık hizmetlerinden yararlanmasında önemli sorunlar yaşandığını hatırlatan Müezzinoğlu, bu konuda yasal düzenlemeleri yaptıklarını ve konunun onay için Cumhurbaşkanlığına sunulduğunu kaydetti. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili yaşanan sıkıntıları çözmek için harekete geçtiklerini ifade eden Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Kendisi vatandaş olmuş ama anne-babası değil veya Bulgaristan'dan 89 göçü ile gelmiş, kendisi vatandaş olmuş ama bir çocuğu, anne-babası orada kalmış ve vatandaş olmamış kardeşlerimizin sağlık sorunları var. Türkiye'de, Genel Sağlık Sigortası (GSS) dışında kalanlarla ilgili düzenleme yaptık. Aylık 53 lira ödeyen herkesi kapsam içine alıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların birinci derecede yakını olanları da bu kapsam içine alıyoruz. Kanun tasarısı şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın onayında, önümüzdeki günlerde çıkacaktır. Hayırlı olsun."
"Seçimlere katılın"
Konuşmasında 26 Mart'ta Bulgaristan'da yapılacak seçimlerin önemine de dikkat çeken Müezzinoğlu, "İhmal göstermeden, mutlaka 26 Mart'ta gerek burada kurulan sandıklara, gerekse Bulgaristan'da seçimlere katılarak oradaki insanlarımızın geleceğinin, kaderinin daha güçlü olması için duyarlılık göstermeliyiz. Bizim Balkanlar'daki her dinamiğimize sahip çıkmamız lazım. Orada yaşayan kardeşlerimizin geleceğe umutla ve güvenle yürümelerine destek olmak hepimizin görevi. Orada bizim insanlarımız, değerlerimiz, eserlerimiz var ve bu yüzden güçlü olmalıyız. O yüzden birlikteliği merkeze alan, basit nedenlerle ayrışmayan ve bu anlamda ayrıştırma değil farklı yaşam tarzları, siyasi tercihler bizi ayrıştırmamalı. Biz büyük bir milletin mensuplarıyız. Büyük hedefleri olan bir milletin geleceğine katkı sağlamak gibi bir görevimiz var. O yüzden kardeşçe, birbirimize daha çok destek olmalıyız" dedi.
Çalıştay, sorunların teknik olarak ele alındığı basına kapalı bölümde devam etti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.