Bankacılar ve muhasebeciler toplardamar tıkanıklığı tehlikesi altında
Acıbadem Kayseri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, bilgisayar başında uzun saatler boyu çalışan özellikle bankacı ve muhasebecilerin,...
Acıbadem Kayseri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, bilgisayar başında uzun saatler boyu çalışan özellikle bankacı ve muhasebecilerin, toplardamar tıkanıklığı riski altında olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, halk arasında "toplardamar tıkanıklığı" olarak bilinen Derin Ven Trombozunu (DVT), bacaklarda görevi kirli kanı kalbe getirmek olan ana toplardamarlardaki kanın pıhtılaşması şeklinde tanımladı. Antalya'da oyun konsolu başından uzun süre kalkmadığı için bacaklarını hareket ettiremeyen 15 yaşındaki çocuğun, toplardamar tıkanıklığından kaynaklı sorun yaşadığını belirten Türkoğlu, "Bu durum toplardamarda kan akışına engel olan bir durum. Bacaklardaki toplardamarların görevi, kirli kanı kalbe getirmek. Burada en ufak bir tıkanıklık olduğunda kirli kan kalbe gönderilemiyor ve özellikle bilekler ve bacaklarda şişlikler oluşuyor" dedi.
"Sigara içmek de önemli bir neden"
Bazı insanların genetik faktörlerden dolayı daha fazla risk altında olduğunu dile getiren Türkoğlu, varis rahatsızlığı olanlarda, gebelerde, sonrasında uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren bazı ameliyatlarda, sigara içenlerde ve bilgisayar başında oturmak gibi uzun süre hareketsiz kalınmasına neden olan işlerde toplardamar tıkanıklığının daha fazla görüldüğünü ifade etti.
"Yarım saatte bir bilgisayar çalışmasına ara verilmeli"
Özellikle bankacılar ve muhasebecilerin büyük risk altında olduğunu kaydeden Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Saatlerce bilgisayar başında oturmak çok sakıncalı. Bu tür bir iş yapıyorsak 30-45 dakikada bir 5'er dakika fasılalarla yürüyüş yapmalıyız. Damar tıkanıklığına neden olabilecek bir risk faktörümüz varsa, örneğin varisimiz varsa ya da gebeysek ayaklarımızı gün içinde kal seviyesinde olacak biçimde tutmamız gerekiyor. Sigaradan kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Varis rahatsızlığı olanlar varis çorabı giymeli. Uzun yolculuklarda bilinen bir varis rahatsızlığımız varsa önleyici, dinlendirici varis çoraplarının giyilmesi, araç hareket ettikten sonra belirli aralıklarla koridorda yürüyüş yapılması çok önemli."
"Ölüm riski var"
Özellikle yürüyüş yapmanın bacak kaslarını çalıştırdığını söyleyen Doç. Dr. Türkoğlu, "Toplardamar tıkanıklığı geliştikten sonra pıhtı oradan koparsa, kalbimizin sağ kısmına oradan da akciğerlere gidebiliyor. Bu da ani ölümlere bile neden olabiliyor. DVT basit bir hastalık olarak görülebilir ama ani ölümlere neden olabilecek hayati riskler doğurabilir" dedi.
"Şişlik önemli bir belirti"
Bacaklarda hissedilen şişlik ve ağrının önemli belirtiler olduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Sabah kalktığımızda herhangi bir problem olmamasına rağmen gün içerisinde giderek başlayan şişlikler varsa bu, iç varisimiz olabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla derin ven trombozu iç varisi olanlarda görülebildiği için, bu durumda tedbirli olmakta fayda var" diye konuştu.
"Tedavi kolay ama ciddiye alınmalı"
Tedavide tanının ultrasonla konulduğunu, eğer DVT varsa 3 ya da 4 günlük yatış önerdiklerini kaydeden Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, "Kişinin ayağının altına yastık koyup istirahat etmesini istiyoruz ve kan sulandırıcı ilaçlara başlatıyoruz. Yüzde 99 tedavisi olan bir hastalık ama DVT geliştikten sonraki ilk 1 haftalık ya da 15 günlük süreç çok önemli. Çünkü pıhtı taze iken bulunduğu yerden kopması ani ölümlere neden olabilecek daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bir defa DVT geçirmiş birinin ileriki yaşlarda aynı hastalığı geçirmesi ihtimali diğer insanlara göre daha fazla" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.